Masa salarială în România a ajuns la un maxim istoric

0

PSD şi-a asumat misiunea strategică de a reduce decalajele dintre România şi UE. Unul dintre aceste decalaje, de importanţă deosebită, este cel privind masa salarială, adică totalul salariilor plătite într-un an în România. Programul de guvernare al PSD, aplicat cu consecvenţă, prin creşterile de salarii şi pensii, care au avut ca efect inclusiv creşteri salariale în mediul privat, au adus masa salarială a României la nivelul record de 80 de miliarde de euro, în 2018, în creştere cu 12 miliarde de euro faţă de anul precedent. În pofida acestui nivel record, care reprezintă aproximativ 40% din PIB, România mai are de recuperat faţă de media ţărilor dezvoltate din Europa Occidentală, unde masa salarială este de 50-60% din PIB. Mai sunt deci de recuperat între 10 şi 20 de procente din PIB pentru a ajunge la nivelul normal în UE. În bani, acest lucru înseamnă între 20 şi 40 de miliarde de euro/an (raportat la PIB –ul de 217 miliarde de euro, al anului 2017) care ar trebui/putea să majoreze masa salarială în România. Este o realitate care demonstrează justeţea abordării economice a PSD şi mai ales temeiul economic veritabil/profesionist al măsurilor adoptate.
Ca de fiecare dată în ultimii 29 de ani, guvernarea PSD a adus creştere economică pentru România şi bunăstare pentru români. În ultimii doi ani, creşterea economică a fost accelerată şi s-a simţit direct în buzunarele românilor care au mai mulţi bani din pensii şi din salarii ori din afacerile pe care le administrează.
Datele oficiale Eurostat arată că în 2018 România a întrecut şi Portugalia, după ce la finalul lui 2017 întrecuse Grecia.
• România PIB = 202 miliarde euro,
• Portugalia PIB = 201,5 miliarde euro,
• Grecia PIB= 184,7 miliarde euro.
România a produs mai mult cu 31,7 miliarde euro de când PSD a preluat guvernarea ţării. Este rezultatul planificat/reuşit graţie programului de guvernare al PSD care a stimulat economia.
• Este o creştere mai mare decât cea reuşită în multe ţări europene în ultimii 2 ani. Belgia (+26 miliarde euro), Republica Cehă (+31 miliarde euro), Danemarca (+ 15 miliarde euro), Austria (+29,8 miliarde euro), Ungaria (+18 miliarde euro), Slovacia (+ 9 miliarde euro), Suedia (+3,9 miliarde euro) şi alte încă 13 ţări UE.
În aceeaşi perioadă, economia Portugaliei a produs mai mult cu 15 miliarde euro, iar Grecia cu 8,2 miliarde euro.

Lia Olguţa Vasilescu, deputat PSD de Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ