Patriotismul de paradă nu ţine loc de şcoli, spitale sau locuri de muncă

0

Se apropie alegerile europene din 26 mai, iar politicienii încep să vorbească tot mai mult despre ofertele lor electorale. Din păcate, vom avea prea puţine dezbateri aşezate şi de substanţă despre marile teme europene, cum ar fi apărarea intereselor românilor din Marea Britanie în contextul tot mai confuz al separării sale de UE, economia României în perspectiva aderării la zona euro, sau ideea Europei cu mai multe viteze. Dimpotrivă, la noi în ţară spaţiul public începe să fie sufocat de teme false şi dezinformări periculoase.
Din zona guvernamentală se aude un discurs din ce în ce mai strident, de un fals patriotism, bazat pe ideea absurdă că interesele României şi cele ale UE nu ar fi aceleaşi. Campania naţionalistă zgomotoasă pe care vedem că PSD începe să o poarte nu este altceva decât o încercare de a ascunde erorile de guvernare făcute din incompetenţă sau din rea credinţă. Cei de la putere încearcă cu disperare să mute atenţia de la problemele reale: sănătatea oamenilor, educaţia copiilor, nivelul de trai şi starea generală a economiei.
Noi, liberalii, promovăm interesele românilor în Europa, folosindu-se de experienţa acumulată în timp şi de apartenenţa la Partidul Popular European, cea mai puternică familie politică din UE. Cele mai recente exemple sunt faptul că am obţinut o creştere de 8% a fondurilor europene destinate exclusiv investiţiilor în infrastructura din România, am sprijinit cu succes în Parlamentul European un român pentru funcţia de Procuror Şef European şi am obţinut printr-o procedură extraordinară sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema recentelor modificări la Legile Justiţiei. În acest timp, PSD este ocupat să se războiască deschis cu instituţiile europene. În timp ce liberalii aduc în dezbaterea naţională nevoia de a reduce povara fiscală pe muncă, dat fiind că la noi taxarea efectivă este de 41,5%, deşi media ţărilor din Europa Centrală şi de Est este de numai 27%, pesediştii preferă să îşi vadă în continuare de lupta împotriva independenţei justiţiei.
Noi, liberalii, ne batem în campanii publice pentru construirea spitalelor regionale, inclusiv cel de la noi, din Craiova, pentru care există soluţii europene de finanţare, dar PSD este preocupat să vândă poveşti despre statul paralel şi despre ameninţări imaginare la adresa României.
Trebuie să înţelegem bine ce se ascunde în spatele discursului primitiv al PSD despre suveranitatea României şi despre presupusele atacuri la adresa acesteia. Pentru cei de la putere, suveranitate înseamnă ca ei să fie lăsaţi în pace să distrugă toate instituţiile statului de drept şi democraţia. Modelul este împrumutat din Ungaria lui Viktor Orban şi din Turcia lui Erdogan. Falsa lor luptă pentru suveranitate şi discursul lor ultra-naţionalist maschează loviturile mişeleşti pe care ei le dau zi de zi aspiraţiilor noastre europene. Fără democraţie, nu ne vom putea bucura niciodată de libertate sau de nivelul de trai pe care îl merităm.
Alegerile europarlamentare de acest an sunt prima etapă într-un ciclu electoral mai lung, care se va termina cu alegerile parlamentare din toamna lui 2020. La capătul acestui ciclu, sunt convins că România va avea alt guvern, care va reaşeza ţara noastră acolo unde îi este locul, în rândul statelor occidentale care împărtăşesc valorile fundamentale ale democraţiei.

Ionuț Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ