PNL sesizează Comisia de la Veneţia, după ce Guvernul a atacat din nou Justiţia

0

Miercuri, mă voi afla din nou în faţa colegilor mei din Consiliul Europei, pledând şi de această dată pentru independenţa justiţiei de la noi din ţară. Această intervenţie vine la aproape un an după ce tot noi, liberalii, am reuşit să sesizăm Comisia de la Veneţia asupra atacului furibund al PSD la adresa justiţiei. Şi atunci, ca şi acum, ne-am folosit poziţia pe care ne-am câştigat-o în timp la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru a putea sesiza pe această cale Comisia de la Veneţia, organismul european cel mai avizat în a formula opinii despre funcţionarea instituţiilor democratice şi apărarea drepturilor omului.
Nu e deloc plăcut ca, după un an, să fiu obligat să reiau în faţa partenerilor noştri europeni argumentele pentru care justiţia ar trebui să se bucure de independenţă şi să fie lăsată în pace de factorul politic, dar, din păcate, acţiunile recente ale Guvernului ne obligă la acest demers.
După ce au modificat legile Justiţiei, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală pentru a le face viaţa mai uşoară infractorilor, iată că PSD vrea acum să dea lovitura de graţie Justiţiei, prin OUG 7/2019. Cea mai gravă prevedere este aceea potrivit căreia un judecător sau procuror poate fi eliberat din funcţie pentru neîndeplinirea unei condiţii de „bună reputaţie”. Se deschide astfel calea pentru mari abuzuri, magistraţii incomozi putând fi daţi afară pe baza unor evaluări subiective şi arbitrare! Pe lângă această prevedere, OUG 7 reduce la un termen nerezonabil şi perioada pentru care procurorii pot fi delegaţi în funcţii de conducere, cu scopul precis de a semăna haosul şi de a bloca activitatea principalelor parchete din România.
Aceste modificări au dus la forme de protest fără precedent. Niciodată până acum nu am asistat la o reacţie atât de dură din partea corpului profesional al magistraţilor în faţa avalanşei de modificări operate în mod netransparent, fără nici un fel de dialog. PSD a ocolit cu bună ştiinţă procesul legislativ normal, care trece prin Parlament, în favoarea unei Ordonanţe date pe furiş.
PNL face acum un apel către instituţiile europene din care facem parte ca membri cu drepturi depline, pentru ca acestea să emită o opinie avizată şi imparţială. Punctul de vedere al experţilor de cel mai înalt nivel internaţional nu va rămâne fără ecou. Chiar dacă actualul Guvern va alege să ignore încă o dată principiile Constituţiei noastre şi obligaţiile pe care ni le-am asumat odată cu semnarea tratatelor internaţionale, opinia Comisiei de la Veneţia va rămâne un document de referinţă pentru momentul când PNL va ajunge la guvernare prin vot democratic şi va readuce România acolo unde îi este locul, în rând cu statele occidentale.

Ionuț Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ