Spitalul Regional – Marea Minciună a PSD

0

Spitalele regionale reprezintă una dintre cele mai importante dovezi de impostură şi incompetenţă ale PSD. Deşi în discursul public PSD-ul declară că sănătatea este un domeniu prioritar, adevărul este cu totul altul. Modul în care sunt conduse spitalele de către managerii PSD demonstrează că, pentru ei, aceste instituţii sunt doar mijlocul prin care sunt deturnaţi bani publici în interesul unei găşti mafiote.
Numai că în aceste caz, al spitalelor regionale, nu este vorba numai de rea-voinţă, ci şi de incompetenţă. Vă mai amintiţi când la TV Olguţa Vasilescu habar nu avea cât ar trebui să coste spitalele, dar asta nu o împiedica să se răţoiască la toată lumea cu un aer de suficienţă opărită? Această incompetenţă ţâfnoasă s-a perpetuat şi după ce PSD-ul s-a întors la guvernare.
În decembrie 2016, Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat acordul privind construcţia celor trei spitale regionale, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Practic, atunci când PSD-ul a venit la guvernare, avea totul la cheie. Finanţarea era asigurată, acordul semnat. Trebuia doar să înceapă procedurile de licitaţie şi, în doi ani şi jumătate, spitalele ar fi fost gata.
În loc de asta, am asistat la o bâlbâială generalizată. Ajunşi la guvernare, pesediştii s-au ocupat de cu totul altceva, în loc de spitale. Chiar actualul ministru al sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut că primele demersuri au fost făcute abia la sfârşitul anului 2017, când Ministerul Sănătăţii a preluat terenurile necesare. Apoi, din nou PSD-ul nu a mai făcut nimic. În schimb, au folosit subiectul nerealizării acestor spitale când şi-au dat jos prin moţiune de cenzură propriul guvern, cel al lui Sorin Grindeanu.
Sub presiunea opiniei publice, în 2018, au început să inventeze tot felul de motive, până ce au recunoscut că spitalele nu mai pot fi construite pe actualul exerciţiu bugetar. Prin urmare, construcţia lor ar putea să înceapă, în cel mai bun caz în 2021, când ele ar fi trebuit să fie gata la această dată.
Prin urmare, nu e de mirare că în bugetul pe 2019 nu este alocat nici un singur leu pentru aceste spitale. Este una dintre minciunile de top marca PSD.
Craiova ar fi trebuit să fie unul dintre oraşele care să beneficieze de un astfel de spital regional. Necesitatea lui este evidentă pentru oricine a intrat în contact cu sistemul de sănătate din Craiova şi din Dolj. Oraşul găzduieşte cel mai mare spital din ţară – SCJU – , cu o capacitate de 1.700 de paturi. Clădirea are o vechime de 50 de ani, iar în prezent a fost încadrată în clasa a II-a de risc seismic. În plus, circuitele sunt total depăşite, ceea ce face ca spitalul să fie uzat moral şi, practic, să reprezinte un pericol în sine pentru sănătatea publică. Aşa-zisele investiţii pe care Consiliul Judeţean le-a făcut nu reprezintă altceva decât o încercare de a ascunde gunoiul sub preş. Exemplul Clinicii de Cardiologie este elocvent. A fost inaugurată cu mare tam-tam şi acum este inutilizabilă. În iarnă, pacienţii au rămas în frig şi au fost nevoiţi să îşi aducă de acasă pături.
Deşi se numeşte Spital Judeţean, în realitate el îndeplineşte funcţia de Spital Regional, deoarece aici sunt trimise cele mai grave cazuri din întreaga Oltenie. Asta nu înseamnă că are şi finanţarea adecvată şi aparatura necesară.
După cum a demonstrat realitatea de până acum, de fapt, PSD nu intenţionează să construiască vreun spital. Motivul este evident, fiind vorba despre finanţare europeană şi încă una importantă, banii nu pot fi prea uşor furaţi. Iar pentru PSD nu este de acceptat să nu fure, pentru că scopul lor ăsta este. Iar cei care pierd sunt pacienţii, amăgiţi de fiecare dată cu promisiuni mincinoase.

Ştefan Stoica – preşedinte al filialei Dolj a Partidului Naţional Liberal

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ