Partenerii europeni ai PNL vor ca România să primească mai mulţi bani

0

Comisia Europeană, unde Partidul Popular European deţine cele mai multe portofolii, a propus o creştere cu 8% a fondurilor alocate României pentru proiectele de coeziune pentru următorii ani. Aceşti bani sunt vitali pentru că se vor putea duce doar către investiţii, combustibilul fără de care economia pur şi simplu s-ar prăbuşi. Atenţie, cele 25 de miliarde de euro alocate vin în completarea celorlalte sume care vor fi virate de la Bruxelles către ţara noastră, cum ar fi subvenţiile din agricultură, şi vor putea fi folosite pentru a construi drumuri, spitale, şcoli sau alte proiecte mari de infrastructură, care să ridice nivelul de trai de la noi din ţară!
Popularii europeni, familia din care face parte şi Partidul Naţional Liberal, îşi arată astfel printr-un gest cât se poate de concret susţinerea pentru România. Cifrele bugetului vorbesc limpede despre faptul că ţara noastră se bucură de toată deschiderea din partea Bruxelles-ului, în ciuda unor voci stridente din rândul coaliţiei PSD-ALDE care agită prosteşte un discurs tot mai agresiv faţă de instituţiile europene.
Partenerii noştri europeni au făcut ceea ce ţinea de ei. Acum este rândul nostru să ne facem datoria şi să dezvoltăm capacitatea administrativă pentru a absorbi toţi banii pe care UE ni-i pune la dispoziţie. Va trebui ca fiecare minister, fiecare consiliu judeţean şi fiecare primărie să intre în competiţie pentru aceşti bani. Va fi nevoie nu numai de echipe de oameni bine pregătiţi în domeniul fondurilor europene: avem nevoie şi de oameni competenţi în a pregăti studiile de fezabilitate şi în a organiza licitaţiile publice.
Exemple bune avem nu numai peste hotare, ci chiar la noi în ţară. Oradea, Cluj sau Alba Iulia au avut de câştigat enorm de pe urma proiectelor realizate pe fonduri europene. În Ilfov, la Măgurele, avem deja cel mai puternic laser din lume, construit tot cu bani de la Bruxelles. Este nevoie de gândire pe termen lung, de voinţă şi de o oarecare competenţă din partea administraţiei.
Ce se întâmplă dacă lipsesc aceste elemente ne arată experienţa tristă pe care o avem cu Drumul Expres Craiova-Piteşti ori cu Spitalul Judeţean de la Craiova, unde lucrările sunt parcă amânate la nesfârşit din pricina incompetenţei celor care au pregătit proiectele şi a lipsei de voinţă politică!
Banii europeni pot schimba faţa României, dar trebuie să vrem şi să fim în stare să îi punem la lucru.

Ionuț Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ