Reporter: Buna ziua, domnule Ionuţ Stroe. V-aţi anunţat intenţia de a fi primarul Craiovei. Primari liberali ca Hava sau Falcă vor, dimpotrivă, să părăsească administraţia locală şi să se ducă în Parlament. De ce vreţi să daţi deputăţia pe primărie?
Ionuţ Stroe: Bună ziua. Ştiu că există oameni în Craiova care vor şi altceva, care vor să fim un oraş european, nu balcanic. M-am ambiţionat văzând în jurul meu oameni care vor ca şi mine dezvoltare, investiţii, o administraţie la nivelul oraşelor europene. Am ambiţia să arătăm tuturor că dezvoltare inteligentă se poate face şi la Craiova, nu numai în oraşe precum Oradea, Cluj sau Timişoara. Cred că putem mai mult, cred că merităm mai mult.

„Ca deputat, m-am numărat printre iniţiatorii legii care scoate apa pluvială din factura craiovenilor“

Rep.: Totuşi, până acum aţi făcut politică la Bucureşti şi în Consiliul Europei. Cum vă veţi descurca în administraţia locală?
I.S.: Într-adevăr, mare parte a activităţii mele de până acum a ţinut de Parlamentul României şi de Consiliul Europei. Peste tot pe unde am fost în calitate de raportor al Consiliului sau de preşedinte al Comitetului care acordă Premiul Europa, am fost foarte atent la lecţiile oferite de oraşele mai dezvoltate. Ştiu ce înseamnă o administraţie modernă, am văzut direct ce salt în calitatea vieţii se simte atunci când un oraş îşi propune cu adevărat să devină smart şi aplică soluţii moderne, inteligente. E esenţial ca administraţia să ştie încotro conduce oraşul, ce obiective asumă, ce viitor propune cetăţenilor. Eu vreau să fac din Craiova un oraş european şi ştiu care sunt paşii care ne vor pune pe drumul corect.
Rep.: Ce influenţează mai mult viaţa craiovenilor, deciziile administraţiei centrale sau cele ale administraţiei locale?
I.S.: Se pot face lucruri bune de la ambele niveluri. De exemplu, ca deputat, m-am numărat printre iniţiatorii legii care scoate apa pluvială din factura pe care o plătesc lună de lună consumatorii casnici. Am susţinut mereu o fiscalitate relaxată, pentru a stimula antreprenoriatul şi rolul întreprinzătorilor în dezvoltarea economică pe plan local, pentru că eu cred în economia liberală. Ca principiu de bază, liberalismul e cel mai eficient model de gândire şi practică economică şi e sistemul care a produs cea mai mare prosperitate, ori de câte ori a fost aplicat. În ceea ce priveşte calitatea vieţii, dacă analizezi lucrurile în detaliu, vei vedea că 70% din deciziile care o influenţează sunt luate de administraţia locală. De aceea, am pledat şi în Parlament pentru ca impozitul pe venit să rămână în totalitate la administraţia locală, astfel încât aceasta să îşi poată finanţa proiectele de dezvoltare. Există multe alte lucruri unde soluţia nu poate veni decât de la nivelul Primăriei şi de aceea vorbesc mereu nu doar despre ce merge prost, ci şi despre ce se poate face pe plan local.

„La noi, lucrurile bat pasul pe loc!“

Rep.: În ultimul timp, v-aţi ascuţit discursul la adresa actualei administraţii. Unii spun despre liberali că ar face o opoziţie neconstructivă…
I.S.: Dacă aţi urmărit prestaţiile mele în general, modul meu de a face opoziţie este însoţit permanent de soluţii. Poate nu sunt cel mai tăios reprezentant al Opoziţiei, dar cred cu tărie că avem nevoie să respectăm cu sfinţenie nişte standarde ale decenţei în discursul public. Eu vreau să încurajez o dezbatere reală pe probleme şi soluţii, de aceea cred că sunt de evitat insultele şi invectivele. Din păcate, chemarea mea la dialog nu a fost înţeleasă şi de partea cealaltă. Atitudinea PSD e rigidă, ei mimează dialogul. Soluţiile pe care le-am propus au fost ignorate de cei care nu acceptă, din orgoliu, să pună în practică o idee venită din partea Opoziţiei. Chiar şi aşa, eu vreau să prezint de fiecare dată şi soluţia la problema pe care o văd. Nu mi se pare suficient să critic administraţia actuală, deşi sunt multe de criticat. Eu vreau să arăt că există soluţii liberale, adesea foarte simple, soluţii aplicate cu succes chiar la noi în ţară, de primari liberali.
Rep.: Care e cea mai mare problemă a Craiovei astăzi?
I.S.: În momentul actual, Craiova stagnează. Ritmul de dezvoltare economica în vestul ţării e accelerat. La noi, în schimb, lucrurile bat pasul pe loc. În loc să devenim un oraş al viitorului, rămânem încorsetaţi în mentalităţile epocii trecute.
Rep.: Spuneţi-ne trei lucruri pe care le va face primarul Stroe. Pe scurt, vă rugăm.
I.S.: În primul rând, investiţii. Am început să fac o obsesie faţă de rolul investiţiilor în dezvoltarea locală. Întreg bugetul trebuie pus în slujba investiţiilor, fiecare bănuţ public trebuie pus la lucru. Aşa se va stimula un mediu economic plin de vitalitate, se vor crea locuri de muncă şi vom scoate Craiova din stagnare. Apoi, preocuparea faţă de generaţia tânără. Sunt tată, înţeleg cât de importanţi sunt copiii pentru o comunitate. Trebuie să le înţelegem nevoile şi trebuie să ne asigurăm că au la dispoziţie nu numai şcoli şi licee curate şi dotate, ci şi facilităţi after school şi multe oportunităţi pentru activităţi extracuriculare. În ceea ce priveşte modernizarea oraşului, aici cred ca avem mult de lucru. Suntem un oraş încorsetat de mentalităţile şi obiceiurile trecutului. Ca să obţii o adeverinţă de la Primărie, parcă trebuie să aştepţi zece zile ca ea să fie bătută la maşină prin vreun birou. Trebuie să aducem şi administraţia oraşului în secolul XXI, ca să se poată ridica la nivelul aşteptărilor legitime pe care le au oamenii care înţeleg ce înseamnă un oraş modern, un oraş european.

„Încerc să fiu consecvent cu mine însumi“

Rep.: Nu sunteţi singurul liberal care şi-a anunţat intenţia de a candida la Primărie. De ce nu aţi decis asupra unei candidaturi în interiorul partidului? Nu riscaţi astfel să produceţi confuzie în rândul electoratului?
I.S.: Eu cred că oamenii înţeleg foarte bine ideea de competiţie deschisă, transparentă, colegială şi vor aprecia acest demers al Partidului Naţional Liberal. Viitorul primar al Craiovei trebuie să fie cel ales de oameni, nu desemnat în culisele negocierilor interne. În toată ţara se desfăşoară competiţii asemănătoare, la nivelul filialelor PNL. Astea sunt regulile definite în cadrul partidului şi eu respect această competiţie. Îi apreciez în egală măsură pe toţi colegii mei care şi-au arătat interesul faţă de funcţia de primar al Craiovei şi ştiu că niciunul nu ar putea să derapeze de la regulile clar stabilite, care garantează o competiţie colegială, bazată pe fair play. În cele din urmă, candidatul va fi al PNL, dar succesul va fi al craiovenilor.
Rep.: Totuşi, ce vă diferenţiază faţă de ceilalţi candidaţi?
I.S.: Va fi evident un răspuns subiectiv, dar am capacitatea să mă privesc şi din exterior. Diferenţa între părerea noastră şi părerea celorlalţi despre noi se observă în momentele de interacţiune. Nu poţi fi plăcut de toată lumea, şi îmi asum acest lucru, dar încerc să fiu consecvent cu mine însumi. Ce cred eu că mă defineşte, că face diferenţa între mine şi ceilalţi e un lucru pe care mi l-au spus mulţi. Pun mare preţ pe decenţă, am competenţe reale în zona politicului şi un mare plus de experienţă şi practică europeană modernă.
Rep.: Tot vorbiţi de liberalism şi soluţii liberale. Ce legătură are ideologia cu administraţia locală?
I.S.: Liberalismul nu e doar o ideologie politică, ci e un anume fel de a te raporta la cei din jur. Sună sec dacă spui că liberalii cred, de exemplu, în subsidiaritate. Ce înseamnă asta, de fapt, este că liberalul are încredere în puterea celuilalt de a gândi pentru sine şi de a lua decizii. Dacă iei ideea asta şi o duci în contextul administraţiei locale, vezi că înseamnă să aduci decizia mult mai aproape de oameni, înseamnă să te consulţi mai mult cu ei pentru a vedea ce probleme au, ce soluţii preferă, ce investiţii ar dori să vadă în oraşul lor. De exemplu, bugetul participativ e o idee liberală: oamenii hotărăsc în mod direct şi democratic, printr-o formulă de vot, ce obiective de investiţii doresc ei să se finanţeze de la bugetul local. Ideea e aplicată pe scară largă în Germania şi Elveţia. Bugetul participativ este unul dintre lucrurile pe care tot insist şi mă gândesc acum să încurajăm acest lucru şi la Craiova, să forţăm administraţia locală să ia ideea în serios.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

  1. PNL în Craiova e fratele mai mic al Pesedeului.. USL în Craiova nu s-a rupt. Nu exista opoziție în Craiova.. e de formă..

LĂSAȚI UN MESAJ