La vremuri noi, depou nou
În aşteptarea noilor tramvaie, Primăria Craiova îşi dă depoul la reabilitat pe bani europeni

Spaţiul care aparţinea srl-ului municipal de transport a fost preluat de primărie la finele anului trecut, tocmai în vederea accesării unei finanţări europene. La ultima şedinţă a consiliului local, edilii au aprobat ediţia revăzută şi adăugită a proiectului, completând lista de investiţii pe bani europeni cu diverse utilaje şi echipamente necesare funcţionării depoului.

0

În şedinţa extraordinară din 18 februarie, consilierii municipali au aprobat documentaţia pentru avizarea lucrărilor de intervenţii pentru investiţia “Modernizare depou şi Modernizarea staţiilor de redresare pentru alimentarea electrică a tramvaielor – Faza 2 Modernizare depou tramvaie”, precum şi principalii indicatori tehnico-economici ai investiţiei. Potrivit proiectului de hotărâre aprobat în plenul CLM, valoarea reabilitării fostului depu al RAT Craiova se ridică la 60,9 milioane de lei, durata de realizare a lucrărilor fiind de 12 luni de la semnarea contractului. Din circuitul documentelor premergătoare, reiese că edilii se grăbesc cu finalizarea documentaţiei de proiect, ultima hotărâre fiind adoptată în urma unei adrese a direcţiei de profil din primărie, datată cu numai o zi înainte. „Prin adresa nr. 14181/18.01.2018 Serviciul Investiţii şi Achiziţii a înaintat către Direcţia Elaborare si Implementare Proiecte documentaţia de proiectare în vederea solicitării unei finanţări nerambursabile. Urmare analizării acesteia, s-a impus modificarea sa în sensul completării cu echipamente necesare funcţionării în condiţii optime a obiectivului de investiţii şi îndeplinirea obiectivului specific al axei 4.1 din cadrul POR 2014-2020. Totodată, a rezultat necesitatea actualizării documentaţiei cu denumirea completă din Documentul Justificativ aprobat de către MDRAP şi cu denumirea actuală a solicitantului cererii de finanţare, în conformitate cu prevederile din Ghidul solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelurilor de proiecte cu titlul POR/2018/4/4.1/1. Astfel, în contextul prezentat, proiectul de faţă se încadrează în viziunea de dezvoltare a mobilităţii urbane pentru polul de creştere Craiova care se defineşte ca fiind implementarea unui sistem de transport eficient, durabil, integrat si sigur, pentru a susţine dezvoltarea economică si socială”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.
Pe lângă reabilitarea căilor de rulare şi a clădirilor din incinta depoului de tramvaie, proiectul prevede şi investiţii consistente la capitolul dotări, printre utilajele vizate de edili numărându-se macarale, elevatoare, poduri rulante, precum şi instalaţii de spălare şi vopsire a materialului rulant. Printre ţintele proiectului se află şi eficienţa energetică a clădirilor supuse reabilitării, mai-marii primăriei vizând scăderea consumului cu peste 50 la sută. Potrivit primarului Craiovei, proiectul european va duce depoul RAT la nivelul vehiculelor noi pe care edilii le aşteaptă la Craiova prin intermediul unui proiect derulat de Ministerul Dezvoltării. „Depoul de tramvaie, care a intrat în proprietatea noastră în decembrie 2018, va face obiectul unei investiţii foarte consistente, pentru că nu puteam să venim cu tramvaie de ultimă generaţie şi să le întreţinem într-un depou vechi de zeci de ani. Va suferi transformări foarte mari, cele mai mari investiţii vor fi în calea de rulare din cadrul depoului şi în firul de rulare pe restul traseului. Sunt modificări care se fac şi la structură în sine, la reabilitarea termică a construcţiei, se vor schimba tocăria, geamurile, izolaţia termică şi, ceea ce este mai important, dotarea cu tehnologie de întreţinere pentru nivelul actual al tramvaielor”, a precizat primarul Mihail Genoiu (foto).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ