Cercul educativ „Astronomie pentru începători”, organizat la „Aman“

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează, în perioada 26 februarie – 28 mai 2019, cercul educativ „Astronomie pentru începători”. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului de intership coordonat de Giulia Maria Bulugean, elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Obiectivul cercului educativ constă în informarea şi familiarizarea participanţilor cu domeniile astronomie, astrofizică, cosmologie şi spectroscopie.

0

Proiectul se adresează elevilor din clasele I-VIII şi cuprinde două componente, teoretică şi practică. Întâlnirile teoretice se vor desfăşura în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în fiecare zi de marţi, în intervalul orar 16:30-18:30, prima şedinţă fiind programată în 26 februarie, iar ultima în 28 mai 2019. În cadrul acestor întâlniri, în funcţie de vârsta participanţilor, Giulia Bulugean va aborda şi desluşi noţiunile de bază ale cerului – constelaţii, stele importante, zonele şi graniţele în care este divizat cerul, linii importante şi evenimente astronomice – dar şi începuturile arhaice ale astronomiei, conducându-i pe cursanţi din Grecia antică, prin Orientul Apropiat şi Mijlociu, până în America încă nedescoperită de Cristofor Columb. De asemenea, în cadrul întâlnirilor vor fi abordate şi subiecte precum astronomia modernă şi era observaţiilor telescopice, astrofizica şi cosmologia, dar şi diferenţele dintre astrologie şi astronomie. Pentru cei mai mari dintre participanţi, Giulia Bulugean va insista şi asupra triunghiurilor sferice, formulelor lui Gauss, magnitudini şi luminozităţi etc. Pentru fixarea informaţiilor, cursanţii vor avea la dispoziţie imagini, poze, instrumente de observare, cataloage şi hărţi îndrumătoare.

Lecţii practice cu ajutorul telescopului
În serile în care vremea va fi favorabilă, lecţiile teoretice vor fi însoţite de sesiuni practice. Cu ajutorul binoclului sau telescopului, cursanţii vor efectua sesiuni de observaţie astronomică pentru a se obişnui şi, în cele din urmă, pentru a recunoaşte constelaţiile, stelele, planetele şi, dacă se va ivi ocazia, comete. Pe măsură ce cursanţii vor asimila cunoştinţele teoretice, sesiunile de observaţie vor spori în complexitate, urmând să fie analizate o parte dintre obiectele cereşti incluse în „Catalogul Messier”, dar şi Luna, satelitul natural al pământului, respectiv Soarele, pentru care vor fi întrebuinţate filtre speciale. „Este primul intership pe care îl organizăm şi, evident, este unul special. Giulia Bulugean este unul dintre cei mai titraţi tineri din municipiul Craiova. Rezultatele excepţionale obţinute la olimpiadele la care a reprezentat cu onoare judeţul Dolj sau, mai nou, România, o recomandă pentru suita de activităţi dedicate astronomiei. Considerăm că în rândul elevilor craioveni există o mare aşteptare şi, în special, o curiozitate crescândă în direcţia cunoaşterii astronomiei. Cercul pe care îl organizăm şi la care avem plăcerea de a-i invita este cea mai bună ocazie de a se informa şi instrui într-un domeniu deosebit”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.
Deschiderea arătată de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” este apreciată de Giulia Bulugean întrucât „în afară de Astrobotic Club Craiova nu mai există niciun alt curs de acest gen în Craiova”. Giulia Bulugean este convinsă că Cercul educativ „Astronomie pentru începători” va suscita interes în rândul elevilor din ciclurile primar şi gimnazial. Despre astronomie, Giulia Bulugean susţine că îi ajută pe cei care o studiază „să privească mai sus de Pământ”. Dacă pentru cei mai mulţi dintre noi astronomia rămâne un domeniu abstract, greu de desluşit, pentru ceilalţi, puţini şi speciali, astronomia înseamnă nu doar satisfacerea unei curiozităţi legitime, ci posibilitatea unei cariere în cercetare. Cum nici pentru acest domeniu nu există o reţetă unică, universală, Giulia susţine că prin dorinţă şi pasiune, susţinute de efort constant şi, mai ales voluntar, se pot obţine reale satisfacţii. Excelenţa în astronomiei este un obiectiv pe care tânăra elevă l-a făcut accesibil şi, mai ales, realizabil.

Înscrierile se desfăşoară în perioada 18 februarie, ora 9:00 – 25 februarie, ora 13:00. În vederea definitivării înscrierii, sunt necesare descărcarea, completarea şi depunerea formularului la secretariatul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Informaţii suplimentare pot fi oferite la numărul de telefon 0251.532.267.

Giulia Maria Bulugean este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi este cel mai vechi membru al Astrobotic Club Craiova, unde îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea profesorului Octavian Georgescu. Pasiunea Giuliei pentru astronomie datează din 2016, atunci când, la chiar primul concurs important la care a participat, a obţinut premiul al II-lea la faza judeţeană a Olimpiadei de Astronomie. Doi ani la rând, în 2017 şi 2018, a obţinut premiul I în cadrul aceleiaşi olimpiade, motiv pentru care, în 2018, a avansat la faza naţională unde şi-a adjudecat medalia de bronz. În ultimii trei ani, Giulia Bulugean a participat la Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”. Palmaresul ei este unul demn de invidiat: 2 medalii de aur şi una de bronz la secţiunea „Astronomie”, respectiv câte o medalie de aur, argint şi bronz la secţiunea „Fizică”.
Participarea solidă la Concursul Naţional „Excelenţa în Astronomia de Amatori”, ediţia a II-a, i-a adus în 2018 atât cupa şi locul I la individual, cât şi premiul I la proba în echipă. Tot în 2018, Giulia Bulugean a fost inclusă în lotul care va reprezenta România la „Cupa Mondială de Fizică” – IYPT. La faza europeană a obţinut premiul I.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ