Radu Marinescu, unul dintre cei mai respectabili şi respectaţi avocaţi din cadrul Baroului Dolj, membru în Consiliul de conducere al acestei instituţii vitale pentru orice stat ce se doreşte a fi democratic, a luat poziţie faţă de modul mizer în care sunt plătiţi colegii de breaslă care asigură asistenţa juridică obligatorie prin lege.
„(…) Protestul s-a născut din necesitatea acută de asigurare şi menținere a unui standard adecvat al activităţii colegilor care asigură asistenţă judiciară din oficiu.(…) O astfel de activitate necesită însă o remuneraţie publică corespunzătoare. Apărarea asta obligatorie! Acum, un coleg «din oficiu» o face, venind termen de termen, de câte ori este solicitat, pentru onorarii derizorii, stabilite printr-un protocol din anul 2015 între Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Justiţiei. Undeva între 150 şi 450 de lei net pentru un proces. (…)“, a scris Radu Marinescu într-o postare publică pe una dintre reţelele de socializare. El a explicat că, deşi au existat câteva runde de nogocieri pe această temă, Ministerul Justiţiei s-a dovedit de neînduplecat: „Din păcate, dialogul părţilor a eşuat până în prezent. Un compromis rezonabil nu a putut fi obţinut. Solidaritatea profesională ne impune să fim alături de colegii noştri care încearcă să îşi facă datoria în condiţiile unei acute subfinanţări. (…) Gestul avocaţilor este un semnal de alarmă. Fără o avocatură puternică, statul de drept este în pericol. În faţa exceselor autorităţii, cum multe au fost recent devoalate, avocatul este antidotul care asigură restabilirea echilibrului firesc. El nu trebuie uitat şi nici munca sa nu trebuie plasată în sfera derizoriului.
Guvernul României a făcut multe pentru categorii profesionale însemnate; salarizarea unitară a adus creşteri deosebite ale veniturilor medicilor, profesorilor, personalului din administraţie şi multor altor categorii. Cred că dorinţa legitimă de prosperitate a tuturor cetăţenilor, reflectată în politicile publice recente, trebuie să se canalizeze şi spre justa remunerare a activităţii impuse de lege unor avocaţi în interes cetăţenesc. Interesul public este ca activitatea lor să fie eficientă şi, corelativ, corect răsplătită“.
Tocmai pentru a atinge aceste deziderate, la începutul săptămânii, Marinescu şi-a îndemnat colegii din Baroul Dolj să intre în sălile de judecată purtând pe una dintre mânecile robelor o banderolă albă. „Cred cu tărie că doar printr-o reformă profundă a acestei profesii, realizată prin uniunea de perspectivă şi acţiune a decidenţilor profesionali şi a celor politici, exprimată în legislaţie modernă, adecvată importanţei sociale a avocaturii, se va putea asigura standardul de calitate şi eficienţă al practicii profesionale, necesar protejării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.
De aceea sper ca acest protest să rămână un singular avertisment că, fără o avocatură respectată, nu vom avea un stat de drept autentic şi sigur. Cu această speranţă în suflet, de mâine (n.red. luni, 11.02.2018), voi purta, alături de colegii mei, banderola albă a avertismentului public“, a subliniat Radu Marinescu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ