Umezeala distruge pe zi ce trece Muzeul memorial Anton Pann, monument istoric de categoria A, una dintre mândriile vâlcenilor. Casa se află în pantă, iar când plouă mai puternic apa pătrunde prin pereţi, inundă beciul şi produce igrasie şi mucegai. Prin 2015, când Indiscret în Oltenia semnala pentru prima dată această stare de fapt, conducerea de atunci a Consiliului Judeţean Vâlcea precum şi conducerea Muzeului Judeţean vorbeau despre un proiect de restaurare pe fonduri europene, cu o finanţare de circa 200.000 de euro. Proiectul mucegăise şi el prin sertare, cu justificarea că în acel an încă nu fuseseră elaborate ghidurile de aplicare a finanţărilor europeane pentru perioada 2015- 2020.
O poveste din ce în ce mai „îmbibată”
Şi au mai trecut trei ani, iar situaţia s-a agravat. Apa îmbibă mai cu „tupeu” zidurile clădirii, iar ravagiile se văd atât în interior cât şi la exterior. Acum se vorbeşte despre un alt proiect aflat „în lucru”, încă o emanaţie a Consiliului Judeţean Vâlcea şi a Muzeului Judeţean: „Se lucrează la un proiect comun pe fonduri europene, care va include reabilitările culei Duca şi casei memoriale I. Gh. Duca de la Măldăreşti, a sitului Buridava şi casei Anton Pann”, spune Caudiu Tulugea, directorului Muzeului Judeţean ”Aurelian Sacerdoţeanu”.
În jurul clădirii nu există un şanţ de drenare a apei
Dincolo de sume şi proiecte ce par deocamdată abracadabrante, te izbeşte lipsa unei mâini de gospodar. Spre exemplu, în jurul clădirii nu există un şanţ de scurgere a apei. Iar câteva spray-uri antimucegai şi antiumezeală ar mai putea atenua din dezastru. Măcar atât, pentru moment. Însă patrimoniul cultural al acestui judeţ ar trebui să devină o preocupare constantă şi nu o fuşereală.
Vâlcea: Igrasia şi mucegaiul au pus stăpânire pe casa Anton Pann
Una dintre clădirile simbol ale judeţului Vâlcea, Casa memorială Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea, a căzut pradă mucegaiului şi igrasiei. Situaţia este veche, iar autorităţile nu par capabile să găsească o soluţie rapidă, ci derulează, de ani şi ani, aceeaşi poveste - deocamdată iluzorie- despre o posibilă reabilitare pe fonduri europene. Casa memorială Anton Pann este un monument de arhitectura urbană, o construcţie de târgoveţi semiboierească, ridicată la jumătatea secolului al XVIII-lea. În anii 1826-1828 şi 1835-1837 aici a locuit Anton Pann, poet, profesor, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist. Revoluţia de la 1848 îl prinde în Râmnic, iar cu această ocazie compune melodia actualului Imn naţional „Deşteaptă-te, române”, pe versurile lui Andrei Mureşanu, şi care a fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din oraş. În 1982, ca urmare a modernizării şi amenajării teritoriale, clădirea, de circa 170 de tone, a fost translatată pe o distanță de 37 metri, prin metoda tragerii cu trolii pe şine de cale ferată. Translatarea a fost concepută şi coordonată de către Eugeniu Iordăchescu, supranumit „inginerul care a mutat biserici”.