Umezeala distruge pe zi ce trece Muzeul memorial Anton Pann, monument istoric de categoria A, una dintre mândriile vâlcenilor. Casa se află în pantă, iar când plouă mai puternic apa pătrunde prin pereţi, inundă beciul şi produce igrasie şi mucegai. Prin 2015, când Indiscret în Oltenia semnala pentru prima dată această stare de fapt, conducerea de atunci a Consiliului Judeţean Vâlcea precum şi conducerea Muzeului Judeţean vorbeau despre un proiect de restaurare pe fonduri europene, cu o finanţare de circa 200.000 de euro. Proiectul mucegăise şi el prin sertare, cu justificarea că în acel an încă nu fuseseră elaborate ghidurile de aplicare a finanţărilor europeane pentru perioada 2015- 2020.

O poveste din ce în ce mai „îmbibată”

Şi au mai trecut trei ani, iar situaţia s-a agravat. Apa îmbibă mai cu „tupeu” zidurile clădirii, iar ravagiile se văd atât în interior cât şi la exterior. Acum se vorbeşte despre un alt proiect aflat „în lucru”, încă o emanaţie a Consiliului Judeţean Vâlcea şi a Muzeului Judeţean: „Se lucrează la un proiect comun pe fonduri europene, care va include reabilitările culei Duca şi casei memoriale I. Gh. Duca de la Măldăreşti, a sitului Buridava şi casei Anton Pann”, spune Caudiu Tulugea, directorului Muzeului Judeţean ”Aurelian Sacerdoţeanu”.

În jurul clădirii nu există un şanţ de drenare a apei

Dincolo de sume şi proiecte ce par deocamdată abracadabrante, te izbeşte lipsa unei mâini de gospodar. Spre exemplu, în jurul clădirii nu există un şanţ de scurgere a apei. Iar câteva spray-uri antimucegai şi antiumezeală ar mai putea atenua din dezastru. Măcar atât, pentru moment. Însă patrimoniul cultural al acestui judeţ ar trebui să devină o preocupare constantă şi nu o fuşereală.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ