Educația, poligon de experiențe pesediste eșuate

0

Cifrele pe care se construieşte bugetul anului 2019 sunt exagerat de optimiste. Cheltuielile fixe, cele pe care statul este obligat prin lege să le ia în calcul (cum ar fi, de exemplu, asistenţa socială), au explodat în ultima vreme şi singura manieră prin care guvernul putea pretinde că au rămas la acelaşi procent era să inventeze nişte cifre absolut nerealiste privind creşterea economică şi îmbunătăţirea colectării.
Pe hârtie există bani, şi pentru asistenţa socială, şi pentru investiţii, dar când realitatea va da peste cap calculele de la început de an, tăierile se vor face, inevitabil, de la capitolul investiţii.
Este o problemă nu doar că vor fi puţini bani de investiţii, ci şi că acele obiective de investiţii anunţate sunt lipsite de noimă. De exemplu, din bugetul Educaţiei, ministrul Andronescu plănuieşte să cheltuiască nu mai puţin de 400 de milioane de euro pentru table inteligente şi tablete. În aceeaşi ţară unde avem încă 1.460 de şcoli cu grup sanitar în curte, unde cei care participă la examenul de titularizare ca profesor iau note execrabile, unde lipsesc cabinetele şcolare sau facilităţile after-school, doamna ministru a decis că tichiile de mărgăritar sunt soluţia magică.
Este mare nevoie de investiţii în Educaţie, dar acestea nu trebuie făcute la întâmplare! În primul rând, banii trebuie folosiţi pentru a rezolva problemele care ţin de igiena şi siguranţa şcolilor, iar în al doilea rând pentru creşterea nivelului de calificare a cadrelor didactice. Doar un profesor foarte bine pregătit, motivat profesional şi material, care se bucură de respect din partea statului, părinţilor şi elevilor, va fi în stare să folosească aşa cum se cuvine o tablă „inteligentă” pentru a aduce în faţa elevilor informaţiile necesare într-o manieră mai eficientă, mai interactivă şi mai plăcută.
Dacă ministerul rămâne fixat asupra acestui obiectiv de investiţii, riscăm să repetăm problema de la atâtea spitale, unde avem aparatură, dar nu şi personal calificat să o folosească. Avem puţini bani de investiţii: e şi mai grav dacă sunt direcţionaţi către proiecte lipsite de utilitate!

Ionuț Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ