Deputatul PSD Dolj, Alexandra Presură: „România va avea un buget propice dezvoltării generale şi creşterii bunăstării populaţiei”

0

România va avea un buget de stat pentru anul 2019 echilibrat şi sustenabil, în raport cu adevăratele necesităţi ale celor mai importante sectoare de activitate. Conform proiecţiilor Ministerului Finanţelor Publice şi prevederilor Programului de Guvernare al PSD, cea mai mare parte a resurselor financiare ale bugetului va fi alocată Sănătăţii şi Educaţiei. Raportat la anul trecut, bugetul destinat Sănătăţii este mai mare în acest an cu aproximativ 5 miliarde de lei, respectiv o creştere de 12%. Cele mai importante investiţii preconizate vor fi pentru aparatură şi echipamente în spitale, în special pentru achiziţia de incubatoare, ecografe, echipamente de screening, RMN şi radioterapie.
Bugetul Educaţiei va fi mai mare cu 47%, cu suma de circa 9,8 miliarde lei, bani ce vor fi folosiţi pentru acoperirea creşterilor salariale, investiţii aferente proiectelor finanţate din fonduri europene, modernizarea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, precum şi pentru susţinerea unui nou program de asigurare de rechizite destinate elevilor din învăţământul preuniversitar.
Nu în ultimul rând, bugetele locale vor beneficia de alocări record în bugetul de stat pentru anul 2019, suma totală destinate autorităţilor locale fiind de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mare decât anul trecut, fapt ce reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.
Structura bugetară mai stipulează acordarea sumei de 2% Apărării, în conformitate cu angajamentele luate de ţara noastră în faţa organismelor politico-militare din care facem parte, deoarece este extrem de important ca România să gestioneze eficient postura de ultimă graniţă a blocului NATO din estul Europei.
Noutăţile bugetului din acest an se referă la introducerea unor noi reglementări în cazul aprobării deschiderii finanţărilor pentru angajamentele şi creditele bugetare, această operaţiune urmând a fi efectuată de Ministerul Finanţelor Publice, în urma unor analize pertinente, pe fiecare caz în parte. În acest fel, Guvernul va avea siguranţa faptului că alocările bugetare se utilizează judicios şi conform legii, fiind evitate eventualele surprize legate de cheltuieli excesive sau nerealizarea investiţiilor programate.
Aşadar, Bugetul de stat pentru 2019 va conţine diferenţe semnificative faţă de cel de anul trecut pe principalele sectoare economice, fapt ce va veni în sprijinul investiţiilor şi al acoperirii nevoilor stringente ale ţării noastre în ceea ce priveşte dezvoltarea şi reducerea decalajelor faţă de statele din vestul Europei.
Sunt convinsă că Legea bugetului de stat va fi adoptată de Parlament în cel mai scurt timp posibil, astfel încât de bunul mers al instituţiilor statului să beneficieze fiecare român, prin creşterea calităţii serviciilor publice şi modernizarea infrastructurii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ