Expoziţie de covoare olteneşti

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ găzduieşte, în luna februarie 2019, o expoziţie inedită de covoare olteneşti realizate de Anca Dumitrescu la Măceşu de Jos, judeţul Dolj.

0

Scoarţele/covoarele olteneşti au fost incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii (UNESCO) în 2016. Acest meşteşug are o istorie seculară şi era practicat de femeile care ştiau să îmbrace atât familia cât şi casa cu lucruri realizate de ele în lungile seri de iarnă. Motivele folosite, florale, zoomorfe şi antropomorfe, aveau un rol estetic, dar mai ales apotropaic, de protecţie împotriva farmecelor şi duhurilor rele.
Timpurile s-au schimbat şi meşteşugurile casnice s-au transformat în artă. Motivele tradiţionale au fost învestite cu un rol estetic predominant, lucru care nu le ştirbeşte cu nimic valoarea. Astăzi, covoarele olteneşti sunt apreciate în toata lumea, iar cele câteva ateliere în care sunt în continuare realizate – Bechet, Calafat, Măceşu de Jos, Tismana ş.a. -, primesc comenzi din toată lumea, de pe toate meridianele globului.
Scopul acţiunii constă în promovarea artei populare româneşti şi meşteşugurilor tradiţionale. Migala, simbolistica motivelor şi frumuseţea culorilor utilizate în realizarea covoarelor olteneşti reprezintă una dintre cele mai importante cărţi de vizită ale locuitorilor regiunii Oltenia. Între două invazii, în răstimpuri de restrişte şi marasm, covoarele olteneşti reprezintă una dintre puţinele oaze de seninătate şi frumos.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ