Parlamentarul doljean a declarat că bugetul pe 2019 crează deja probleme prin faptul că actuala guvernare a întârziat trimiterea proiectului de buget în Parlament. „Legea bugetului de stat va ajunge săptămâna viitoare în Parlament. Este un buget întârziat nepermis de mult, un buget care, inevitabil, generează întârzieri pentru cheltuielile prevăzute, chestiune care afectează administrațiile și mediul de afaceri. Din punctul nostru de vedere, el reflectă incapacitatea actualei guvernări de a genera un buget, de a construi ceva solid și articulat și cu o întârziere nepermisă.
Bugetul ascunde, din perspectiva noastră, foarte multe capcane. În primul rând, el este realizat pe perspective extrem de nerealiste. M-aș bucura enorm dacă am avea o creștere economică de 5,5%. La fel, PIB-ul României, dacă ar fi să ne luăm după PSD, va depăși 1.000 de miliarde. Se vorbește despre o creștere a veniturilor de 2,5%, în condițiile în care toți partenerii economici majori ai României manifestă cumpătare, economia mondială șovăie, iar nu puțini sunt cei care vorbesc despre o nouă criză economică. Toate aceste semnale ar trebui să fie luat în considerare și la București, însă alianța PSD-ALDE pare să trăiască într-un basm, într-o lume a cifrelor hiper-optimiste. Ele nu au niciun fel de legătură cu o construcție serioasă a bugetului. Mare parte a acestui buget este construit pe venituri nerealiste, mărite. Iar investițiile, cele care au lipsit și din bugetul pe anul trecut, reprezintă 4,57% din PIB. Mare păcat. Vom avea un nou an fără investiții în care banii vor merge către cheltuielile de personal și asistența socială“, a declarat Ionuț Stroe.

Bugetul – piedică pentru dezvoltarea marilor orașe
Deputatul Ionuț Stroe a ținut să precizeze că nu doar investițiile mari vor fi afectate, ci și cele de la nivelul autorităților locale, ale căror bugete sunt puternic afectate. „Din spatele acestor cifre răzbate o intenție extrem de periculoasă, observată și de către primarii marilor municipii. Acea că administrațiile locale sunt puse într-o situație limită. Pe de o parte li se taie substanțial veniturile, prin reducerea cotelor generate de impozitul pe venit, iar pe de altă parte li se pun în spate toate cheltuielile sociale. Iar noi, în Dolj, avem record la numărul de asistați social. Practic, între aceste două măsuri, bugetele orașelor vor pierde orice spațiu de manevră în folosirea unor bugete consistente pentru investiții. Acest fapt a fost semnalat de primarii marilor orașe care au și mers la București zilele trecute și au susținut interesele comunităților pe care le reprezintă. Pentru că tăierea cotelor din impozitul pe venit penalizează bugetele marilor orașe. Toți primarii, indiferent de apartenența lor politică, au cerut remedierea acestei situații. Aproape toți primarii de mari municipii au fost acolo, mai puțin cel al Craiovei care tace mâlc. Mă gândesc că i-o fi teamă de vreo reacție a Liei Olguța Vasilescu. Sau, pe primarul Craiovei nu-l interesează, ceea ce este mult mai grav“, a declarat parlamentarul liberal, care a adăugat că există două mari posibilități: „Fie acești bani nu există, fie acești bani sunt păstrați la nivel central. Și știm cu toții că, în anii electorali, acești bani sunt folosiți ca o pârghie de șantaj electoral“.

„Zero lei pentru spitalul regional“
Referitor la alocările bugetare pentru cele două proiecte importante pentru Craiova și județul Dolj, drumul expres și spitalul regional, Ionuț Stroe spune că veștile nu sunt prea bune. „Sper să nu fie un an ratat pentru drumul expres Craiova – Pitești. Am verificat, iar acest obiectiv are o alocare de 151 de milioane de lei din credite bugetare și trei miliarde din angajamente. Voi urmări să văd dacă acești bani sunt pentru despăgubirile proprietarilor de terenuri sau sunt pentru execuție. M-aș bucura să fie pentru execuție.
În schimb, pentru spitalul regional avem zero lei alocați! Asta deși spitalul este prioritatea zero pentru această zonă. Sacrificăm investițiile în favoarea cheltuielilor fixe cu asistența socială“, a mai spus Stroe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ