ALDE dolj: Jumătate din bugetul ţării către comunităţile locale

Victor Gogonea, secretar general ALDE Dolj: „Coaliția propune cel mai mare buget din istoria țării pentru comunitățile locale. Prin dialog se vor găsi soluții la unele nemulțumiri care mai sunt la nivelul marilor municipii”.

0

„Considerăm că orice român de bună credință trebuie să vadă partea plină a paharului în ceea ce privește proiectul de buget anunțat de guvernul din care ALDE face parte.Nu sunt probleme în privința plății salariilor și pensiilor, ba chiar se întrevăd creșteri ale acestora. Bugetul este orientat către investiții producătoare de plusvaloare.
Se prefigurează cel mai mare buget din istoria României alocat comunităților locale-cca. 77 miliarde de lei, aproape jumătate din întregul buget (164, 5 miliarde lei).
Fiecare consiliu județean va avea un buget de 400 lei/cetățean față de 250 lei cât a fost anul trecut. Fiecare primărie va avea un buget de 1200 lei/cetățean față de 750 lei anul trecut.
Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA.
Sunt respectate întru totul elementele de descentralizare financiară solicitate de comunitățile locale. Fundamentarea bugetului de stat a fost făcută în baza solicitărilor venite din partea structurilor asociative. Primăriile vor opri direct 60% din încasări iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare bugetară.
Există toată deschiderea pentru un dialog cu reprezentanții marilor municipii care mai au rezerve față de proiectul de buget pe 2019.Chiar dacă unele cheltuieli au fost transferate în sarcina lor alocările bugetare arată că dincolo de aceste cheltuieli, municipiile mari beneficiază de plusuri semnificative față de anul trecut.
Important este acum ca în fiecare comunitate locală deciziile privind raportul între cheltuielile curente administrative și investițiile prioritare pentru comunitate să fie unele raționale, conform asteptărilor populației.
Vestea bună, încurajatoare pentru evoluțiile din următorii ani, este aceea că prognozele privind creșterea economică anuală a PIB va fi peste 5% în următorii trei ani iar inflația se va înscrie pe un curs descendent sub 2,5%“, se arată într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ