Sorina Pintea: „Este epidemie de gripă la nivel naţional“

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că România se confruntă cu o epidemie de gripă, având a treia săptămână epidemică, şi a precizat că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie.

0

„Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este cauzată de o tulpină care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. (…) Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie“, a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul.
Sorina Pintea a spus că obiectivul Ministerului Sănătăţii este reducerea numărului de cazuri severe şi de decese din cauza gripei. Astfel, au fost comandate suplimentar 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze. „Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare: se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi INSP va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, focarelor şi a cazurilor severe de gripă“, a mai spus ministrul.
Reamintim că, în ultimele trei săptămâni, în România s-au înregistrat 54 de decese din cauza gripei!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ