CJ Dolj continuă să investească în modernizarea spitalelor doljene

La fel ca şi în anii precedenţi, conducerea Consiliului Judeţean Dolj pune sistemul sanitar pe primul plan, continuând seria investiţiilor în unităţile aflate în subordine. Evident, cele mai multe proiecte vizează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cel mai mare spital din zona de sud a României, însă autorităţile judeţene au planuri mari şi pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna ori Spitalul Orăşenesc Dăbuleni. Vorbim despre investiţii de zeci de milioane de euro, bani atât de necesari pentru un sistem sanitar aflat încă în suferinţă.

0

Într-o vreme când vântul închiderii spitalelor mătura România, Consiliul Judeţean Dolj a decis să meargă împotriva curentului şi s-a apucat, în ciuda tuturor „sfaturilor“, să investească în reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. O sarcină deloc uşoară dacă ne gândim că vorbim despre cel mai mare spital de acest gen din sudul României, un obiectiv unde cuvântul „investiţii“ era însă un neologism. Totuşi, etaj cu etaj, spitalul a început să se schimbe. Măcar la interior.

Un etaj, scara şi împrejurimile
„Cu investiţiile noastre la Spitalul Judeţean am finalizat etajele I, II, V, VI, VII, VIII, IX, unde am investit aproximativ două milioane de euro. Acum avem în derulare etajele IV şi X, precum şi cele două scări secundare. Urmează să abordăm, în perioada următoare, etajul III şi parterul, precum şi scara principală. Nu vrem să ieşim din Spitalul Judeţean până când nu vom finaliza toate etajele“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Acesta spune că, după finalizarea proiectelor derulate în interiorul unităţii, atenţia se va muta zona din jurul spitalului, care va fi refăcută aproape complet. „După ce vom finaliza aceste proiecte, am decis să ne mutăm atenţia şi în jurul spitalului. În acest moment, refacem cadastrul şi va trebui să demolăm şi anumite clădiri care au fost ridicate de-a lungul timpului. Vrem să refacem toată zona din jurul spitalului, astfel că ne gândim să nu mai prelungim contractele de închiriere pentru chioşcurile aflate pe terenul nostru şi să radem toată partea acea. Bineînţeles, după finalizarea lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgenţe trebuie să facem ceva cu acea zonă pentru că nu poate rămâne aşa. Avem în plan amenajarea de parcări moderne, iluminate, care să rezolve una dintre cele mai spinoase probleme din acea zonă. Totodată, în partea din spate dorim să amenajăm o parcare pentru cei 3.500 de angajaţi ai spitalului. Am investit bani în Spitalul Judeţean de Urgenţă şi o vom face în continuare deoarece Craiova are nevoie de multe unităţi spitaliceşti“, a adăugat Ion Prioteasa.
Preşedintele CJ Dolj a amintit că în curtea SCJU sunt în derulare şi alte proiecte, cum este cel legat de extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, un proiect finanţat din fonduri europene în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, ori cel al Clinicii de Oncologie, de asemenea un proiect cu finanţarea europeană.

Planuri pentru Leamna
Chiar dacă atenţia conducerii CJ Dolj este îndreptată către SCJU Craiova, nu sunt neglijate nici celelalte unităţi din subordinea insituţiei. Un exemplu este Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, pe care preşedintele Ion Prioteasa doreşte să-l transforme în cel mai modern spital de profil din ţară. „Vom avea o abordare şi către Spitalul de la Leamna, pe care dorim să-l transformăm în cel mai modern spital din ţară din această categorie. Vrem să îl dotăm cu aparatură modernă în aşa fel încât bolnavii internaţi aici să nu se mai plimbe prin alte spitale pentru a putea să-şi facă investigaţiile necesare. În plus, clădirea actuală în care funcţionează spitalul nu mai corespunde, astfel că alături vrem să construim o aripă nouă. Suntem abia în faza consultărilor acum, aşa că vom vedea ce va fi“, a precizat Prioteasa, care a adăugat că banii pentru dotări vor fi alocaţi şi pentru Spitalul Orăşenesc Dăbuleni, o unitate sanitară importantă prin prisma amplasării şi a numărului mare de doljeni pe care îi deserveşte.
Totodată, preşedintele CJ Dolj spune că un alt obiectiv important în 2019 este şi Policlinica Sportivă, care va beneficia de investiţii atât în ceea ce priveşte reabilitarea clădirii, cât şi în dotări. „Avem în planul pentru acest an o investiţie către Policlinica pentru Sportivi, care se adresează la şase judeţe. Sincer, era o ruşine felul în care arăta clădirea şi dotările care existau acolo. De aceea vom face o reabilitare energetică pe fonduri europene, iar dotările vor fi făcute din fondurile Consiliului Judeţean“, a mai spus Ion Prioteasa.

Sprijin pentru Spitalul Regional
Chiar dacă nu vorbim despre un proiect al CJ Dolj, autorităţile judeţene s-au aflat în prima linie în eforturile pentru ca Spitalul Regional de la Craiova să devină o realitate. „Proiectul Spitalului Regional nu a fost abandonat niciodată. Craiova nu a fost scoasă de pe harta acestor spitale. Poate nu am comunicat nici noi aşa cum ar fi trebuit, însă în acest moment am primit un draft de la proiectanţi care arată că spitalul a suferit câteva modificări. Acesta va avea cinci etaje, iar la ultimul etaj va exista un heliport. Urmează să se ia o decizie cu privire la secţiile care vor rămâne la SCJU şi cele care vor fi transferate la viitorul spital. E clar că spitalul se va face. Pe actualul exerciţiu financiar se vor plăti firmele care se ocupă de proiectare, iar pe mandatul financiar vor fi alocaţi bani mai mulţi pentru construirea lui“, a declarat, recent, preşedintele CJ Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ