Guvernul României a adoptat, în ultima şedinţă a anului trecut, o Ordonanţă de urgenţă prin care au fost abrogate mai multe articole din Legea 241/2006, Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. Modificările aduse legii au fost făcute de deputatul PSD de Dolj, Lia Olguţa Vasilescu, fost primar al Craiovei.

Modificările au scos obligativitatea facturării apei meteorice
Conform celor explicate de Lia Olguţa Vasilescu, Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare fusese modificată ulterior, printr-o iniţiativă a unor parlamentari PNL şi obliga Companiile de Apă să factureze apa meteorică. În urma celei mai recente modificări legislative, consiliile locale au posibilitatea de a scoate din facturile cetăţenilor apa meteorică. La nivelul municipiului Craiova, măsura a fost deja luată într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care a avut loc la începutul lunii ianuarie, asta după ce apa meteorică fusese reintrodusă în facturile craiovenilor ca urmare a penultimei modificări a legii. Înainte de asta, craiovenii nu mai plătiseră apa meteorică din anul 2014, atunci când Lia Olguţa Vasilescu, primar fiind, a luat această decizie.
Concret, conform Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare asigurate de operatorul regional SC Compania de Apă Oltenia SA, „pentru utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, precum şi pentru suprafeţele utilizate în scop productiv – comercial cu specific agricol, nu se facturează apa meteorică”. Conform deputatului Lia Olguţa Vasilescu, măsura luată reduce cheltuielile românilor, care vor putea avea facturi mai mici la apă şi canalizare, desigur, în funcţie de consiliile locale din localităţile în care domiciliază.

TVA redus la canalizare şi irigaţii
Lia Olguţa Vasilescu a reamintit, totodată, că şi TVA la apă, pentru servicii de canalizare, irigaţii etc., a coborât de la 19 la 9 procente, tot ca urmare a unei iniţiative a Partidului Social Democrat, ceea ce înseamnă reduceri ale facturilor plătite pentru fiecare gospodărie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ