Ionuț Stroe (deputat PNL): PSD are interesul de a încuraja nemunca în județul Dolj

Deputatul PNL Ionuț Stroe a criticat duminică, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul partidului, modul în care PSD tratează problema șomajului din județul Dolj. Liberalul spune că este indamisibil ca autoritățile locale și județene să nu facă nici cel mai mic demers pentru atragerea de fonduri europene destinate combaterii șomajului în rândul tinerilor în condițiile în care Doljul este pe primul loc în țară la numărul de șomeri. Parlamentarul PNL spune că social-democrații au un interes direct în a avea cât mai mulți oameni șomeri sau asistați social. Criticile vin în contextul în care comisarul european Corina Crețu a declarat recent că, în perioada 2015 – 2018, România nu a accesat niciun euro din fondurile destinate combaterii șomajului în rândul tinerilor, spre deosebire de vecinii bulgari sau unguri care au atras între 60 și 90% din bani.

0

„Nu este o surpriză pentru nimeni că județul Dolj, administrat de PSD de atâta amar de vreme, este campion național la numărul de șomeri și asistați social. Potrivit AJOFM, în județ sunt aproximativ 20.000 de persoane care întregesc rândurile șomerilor. În condițiile în care, în România, rata șomajului depășește cu puțin 3,1%, ceea ce înseamnă că numai cine nu vrea nu muncește în această țară, iată că PSD își permite să întrețină în Dolj o rată a șomajului de peste 7,5%, ceea ce înseamnă peste dublu decât rata medie la nivel național. Pentru cineva care nu cunoaște realitățile acestui județ ar putea să pară că este extrem de bogat din moment ce își permite să întrețină, din bani publici, peste 20.000 de persoane care, în acest moment, nu muncesc. Însă, situația, din punctul nostru de vedere, este una alarmantă, dacă nu chiar gravă pentru că cei ce administrează acest județ încurajează nemunca. Lucrurile sunt și mai complicate când vine vorba despre tineri, acolo unde rata șomajului depășește 20%.
Recent, România a primit o nouă palmă din partea autorităților europene. Pentru cine înțelege acest lucru, gravitatea situația apare din faptul că, în exercițiul bugetar 2015 – 2018, România nu a atras niciun euro din fondurile europene alocate combaterii șomajului în rândul populației tinere. Zero euro atrași!
Sunt extrem de lămuritoare declarațiile comisarului român Corina Crețu în acest sens, iar acest lucru spune multe despre o oportunitate pe care această țară și, implicit, județul Dolj, a ratat-o. Practic, o problemă gravă de interes local, a cărei soluție putea să fie una europeană, nu își găsește rezolvarea nici în momentul de față“, a declarat Ionuț Stroe. Acesta a spus că, din punctul său de vedere, PSD are un interes direct în a întreținea această realitate. „Eu cred mai mult decât în incompetența autorităților locale. Cred că sunt direct interesate să întrețină această situație. Să beneficiezi de un ajutor, în mod gratuit, din partea Uniunii europene, iar tu să nu îl fructifici denotă un interes pe care îl au. Fondurile destinate combaterii șomajului în rândul populației tinere să rămână neaccesate timp de trei ani este o crasă neglijență.
Vecinii bulgari au depășit 60% absorbția acestor fonduri. Nu mai zic de irlandezi, care au procent de 100%. Ungaria și Polonia, peste 90%. Noi? Zero a sută!“, a adăugat deputatul PNL.

Zeci de mii de șomeri într-un județ în care există o criză a forței de muncă
Deputatul Ionuț Stroe spune că fenomenul șomajului ridicat crează numeroase probleme, de la generarea de cheltuieli suplimentare pentru autorități, până la descurajarea investitorilor. „Trăim un paradox. Pe de-o parte există o criză a forței de muncă, iar, pe de altă parte, în Dolj ne permitem să avem peste 20.000 de șomeri. Cum se explică acest lucru? Avem o rată de absorbție a fondurilor europene destinată combaterii șomajului în rândul tinerilor de 0%, avem o lipsă a investițiilor, o descurajare a dezvoltării socio-economice și a mediului privat, iar toate astea ne-au dus la 20.000 de șomeri. Însă, această situație satisface un mare interes al PSD în acest județ, acela de a întreține și a ține captivi toți acești oameni dependenți față de stat. Este un cerc vicios.
Soluțiile sunt la îndemâna oricărui administrator bine intenționat. Cheia stă în accesul la piața muncii care trebuie facilitat. Ne trebuie niște anchete sociale corecte, ne trebuie o deschidere față de investitori, consilierea șomerilor prin atragerea acelor fonduri europene, însă, din păcate, acest lucru nu se întâmplă“, a precizat parlamentarul liberal, care a ținut să specifice că municipiul Craiova este singurul pol de dezvoltare regională care pierde populație prin migrarea forței de muncă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ