Genoiu acuză Eco Sud că vrea să forţeze majorarea tarifelor prin „găselniţă în afara legalităţii“

Războiul dintre municipalitate şi firma Eco Sud, administratorul Depozitului Ecologic „Mofleni“, singurul loc unde pot fi aduse deşeurile din judeţul Dolj, pare departe de final. La mijloc sunt cererile de majorare a tarifelor înaintate de firma Eco Sud, respinse aproape în totalitate de autorităţile craiovene ca fiind nejustificate. Conform primarului Craiovei, Mihail Genoiu, administratorul Depozitului Ecologic „Mofleni“ încearcă acum să forţeze obţinerea majorărilor de tarife prin şicanarea entităţilor implicate în implementarea Masterplanului de deşeuri al judeţului, în speţă Consiliul Judeţean Dolj şi ADI Salubris. Edilul a catalogat eforturile celor de la Eco Sud drept „găselniţe în afara legalităţii“.

0

Mihail Genoiu a precizat, marţi – 8 ianuarie, că neînţelegerile dintre Primăria Craiova şi firma Eco Sud, cu privire la tariful perceput pentru depozitarea gunoiului, nu ar trebui să încurce Masterplanul de deşeuri aplicat la nivelul judeţului Dolj. Primarul Craiovei susţine că toate şicanele administratorului Depozitului de la Mofleni sunt doar încercări de a determina Primăria Craiova să accepte plata unui tarif mai mare, ceea ce, spune el, nu se va întâmpla decât în condiţiile prevăzute de lege. „Nu are nicio legătură Masterplanul de deşeuri pe care îl desfăşoară CJ Dolj şi ADI Salubris cu tariful pe care îl percepe Eco Sud de la Primăria Craiova. Că se foloseşte Eco Sud de această strategie, de a da accept CJ Dolj pe Masterplanul de deşeuri de a depune gunoaiele la groapa de gunoi numai după ce obţine un tarif, aceasta este o găselniţă în afara legalităţii. Legalitatea majorării preţului nu este decât fundamentarea preţului. Noi suntem deschişi, de fiecare dată am primit fundamentările de preţ depuse de Eco Sud, le-am analizat şi atunci când au fost corecte, le-au aprobat, iar atunci când nu au fost justificate şi nu s-au încadrat în OUG 109, care prevede modalitatea de stabilire a tarifelor, le-am respins. Din punctul meu de vedere, operatorul are obligativitatea, având în vedere că aceasta este singura groapă ecologică din judeţ aprobată prin Legea Mediului, de a primi aceste deşeuri, indiferent de evoluţia negocierii tarifelor între noi şi Eco Sud”, a explicat Genoiu.

Tariful de închidere, nou motiv de dispută
Eco Sud a depus recent la Primăria Craiova o solicitare legată de tariful de închidere al Depozitului Ecologic de la „Mofleni“, însă autorităţile aşteaptă analiza unui expert înainte de lua o decizie în acest sens. „Pe lângă tariful de depozitare, Eco Sud îl invocă şi pe cel de închidere care, oricum, nu are legătură cu operarea. Tariful de închidere se constituie într-un cont la dispoziţia operatorului, dar numai cu acceptul Consiliului Local, pentru închiderea definitivă a gropilor de gunoi, atunci când s-a terminat procesul de depunere a gunoiului în groapă. La acest punct a fost depus un proiect care a solicitat o expertiză. S-a analizat şi s-a solicitat printr-o procedură rapidă un expert. Expertul a respins acest proiect, proiectul fiind făcut în 2009 şi nu era nici măcar actualizat. A depus rezultatele expertizei, au fost înaintate către Eco Sud, acesta a refăcut şi redepus proiectul la jumătatea lunii decembrie la sediul primăriei şi, la ora aceasta, este în desfăşurare o nouă procedură pentru a fi expertizat. Dacă acest proiect se constată de către expert că este corect, se va acorda tariful de închidere a depozitului de deşeuri. Dacă nu, va fi din nou respins până când va fi în regulă. Noi nu ne putem asuma o închidere şi constituirea unui cont de închidere a depozitului decât pe baza unui proiect despre care să ştim sigur că este în conformitate cu legislaţia”, a conchis edilul municipiului Craiova.

Masterplanul de deşeuri al judeţului Dolj este unul dintre cele mai importante proiecte derulate în judeţ, având o finanţare de 53,6 milioane de euro, din care fonduri europene 40,5 milioane de euro. Acesta a prevăzut construirea de staţii de compostare şi de transfer în mai multe localităţi, plus o staţie de sortare la Mofleni, unde se află şi depozitul de gunoi.
Totodată, Masterplanul prevede amplasarea a 438 de platforme de gunoi în Craiova, care să conţină containere îngropate pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile şi cele menajere, însă realizarea acestora se dovedeşte, cel puţin până acum, a fi o misiune imposibilă pentru autorităţi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ