Expoziţia „Iluzii, Deziluzii şi Marea Unire“, dedicată Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Olteniei

Vorba unire este azi în toate inimile. Toţi o voim, profetic afirma despre o stare de spirit a unei întregi naţii, cu 70 de ani înainte de intrarea României în Marele Război, Nicolae Bălcescu (1819-1852), un adevărat simbol al unităţii de gândire şi acţiune românească. Exact astfel era şi atmosfera publică la data intrării Armatei Române în Transilvania şi a începutului eliberării acelei părţi a teritoriului românesc, aflat, pe nedrept, sub dominaţie străină. Au urmat momente de bucurie, de nădejde, de eroism și sacrificiu.

0

În anul Centenarului Reîntregirii Neamului, sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Muzeul Olteniei Craiova, Secţia istorie-arheologie, în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, are deosebita onoare de a vernisa expoziţia intitulată „Iluzii, Deziluzii şi Marea Unire”. Inaugurarea expoziţiei va avea loc miercuri, 19 decembrie, ora 11.00, la sediul Secţiei de istorie-arheologie, strada Madona Dudu, nr. 14.
Publicul vizitator va avea ocazia să intre în atmosfera vremurilor de acum 100 de ani, când visul unei naţiuni a devenit o îndreptăţită realitate. Vizitatorii vor face o incursiune în timp, parcurgând drumul plin de jertfă al românilor în timpul Marelui Război. Specialiştii Muzeului Olteniei au realizat o îmbinare reuşită a informaţiei ştiinţifice cu spectaculozitatea butaforiei, cu scopul reconstituirii cât mai fidele a evenimentelor istorice din epoca respectivă.
Expoziţia cuprinde numeroase obiecte folosite sau realizate atât de militarii și civilii români, precum şi numeroase documente inedite referitoare la multiple aspecte din acele timpuri. Fotografii înfăţişând câmpurile de luptă, viaţa din spatele frontului, scene din prizonierat, momente de la actul Marii Uniri creează un tablou cât mai complet al faptelor istorice petrecute acum mai bine de un veac.
De asemenea, vor fi expuse documente, obiecte care au aparţinut unor personalităţi ale Olteniei, precum Victor Popescu, conducătorul mişcării de rezistenţă împotriva ocupanţilor germani şi austro-ungari. O altă piesă de rezistenţă a expoziţiei, un document istoric de o neţărmurită valoare, este Albumul Marii Uniri realizat de fotograful Samoilă Mârza. Albumul este unul din cele patru exemplare a căror existenţă este cunoscută în România și conţine singurele fotografii realizate la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.
Adresându-se tuturor categoriilor de vizitatori, expoziţia ”Iluzii, Deziluzii şi Marea Unire” este un prilej ideal de a afla mai multe lucruri despre istoria noastră naţională şi de a petrece în mod plăcut timpul liber.

Muzeograf, Lucian Popescu Vava
Muzeograf, Cristian-Iulian Ceacîru
Referent, Alina Olaru18

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ