Vâlcea: 60% din Combinatul Oltchim a intrat în proprietatea lui Ştefan Vuza

Începând din 8 decembrie a.c., 60% din Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea a intrat în proprietatea Chimcomplex din Borzeşti, controlată de industriaşul Ştefan Vuza. Preţul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA şi a fost plătit în 7 decembrie. Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane şi VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

0

Din 1.800 de salariaţi, circa 1.200 vor fi preluaţi de Chimcomplex
După această tranzacţie Oltchim rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin planul de reorganizare. Potrivit administratorului special al Oltchim, Bogdan Stănescu, ”restul de 40% din active care mai sunt în proprietatea statului rămân la vânzare până în primăvara anului viitor. Banii din privatizare au intrat în conturile Oltchim şi urmează să fie transferaţi creditorilor”, a precizat Stănescu.
În acelaşi timp, 1.164 de salariaţi au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu Chimcomplex. Bogdan Stănescu a anunţat că din totalul de circa 1.800 de angajaţi ai Oltchim, circa 1.200 vor fi preluaţi de Chimcomplex. El a mai subliniat că 400 de salariaţi vor fi concediaţi şi se vor acorda plăţi compensatorii, între 6 şi 12 salarii, iar 200 de angajaţi rămân la Oltchimul vechi, cel care se află în proprietatea statului.

Vuza a transferat în Olanda controlul juridic direct asupra Chimcomplex ENERGIE

Conform celor mai recente informaţii, pachetul de control de 87,77% din acţiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti, deţinut până de curând de firma CRC Impex Chemicals SRL din Ploieşti, unde asociaţi sunt Ştefan Vuza şi Serviciile Comerciale Române SA (SCR), a fost transferat în proprietatea unei entităţi înregistrate în Olanda, CRC Zeus Holding BV, iar de aici la o alta similară, CRC Alchemy Holding BV. Transferul s-a realizat în pragul finalizării tranzacţiei prin care Chimcomplex a preluat principalele active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ambele vehicule juridice olandeze au fost înfiinţate la Amsterdam, la aceeaşi adresă, în prima parte a lunii, pe 2 şi 6 noiembrie, sunt conduse de către directorul comercial al Chimcomplex, Daniel Prisăcariu. Au capitaluri sociale vărsate de câte 88,14 milioane euro şi sunt înregistrate la categoria „companii financiare de tip holding”. Abrevierea „CRC” face referire la denumirea Compania Română de Chimie, sub care se intenţionează integrarea platformelor industriale ale combinatelor Chimcomplex şi Oltchim, după finalizarea tranzacţiei.
Oltchim şi-a dublat profitul net în primele 9 luni ale anului, la 84 milioane lei. Acelaşi lucru a fost realizat de către Chimcomplex în primul semestru din 2018, cu o majorare a profitului net de la 9,2 la 17,9 milioane lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ