Apostolii ”crizei ce cuprinde România” trebuie să mai aştepte. STABILITATE este cuvântul-cheie ce defineşte realitatea economică şi financiară a României. Iar stabilitatea macroeconomică şi financiară este certificatul de încredere că nu există pericolul unei crize iminente.
Creşterea economică pe care o vom înregistra în acest an, de 4-4,5%, este una sustenabilă din perspectiva potenţialului real al ţării noastre. Astfel, riscul supraîncalzirii economiei româneşti este eliminat.
A doua veste bună este ”îmblânzirea” inflaţiei. De la un maxim de 5,4 % în luna mai a acestui an vom încheia anul cu o inflaţie sub 3,5%. Mai mult, în anul 2019 valoarea inflaţiei va cunoaşte o nouă scădere şi, prin urmare, nu va depăşi 2,9%.
A treia veste bună este aceea că datoria publică a scăzut cu 1 punct procentual faţă de sfârşitul anului 2017, ajungând la nivelul de 34,1% din PIB la finalul lunii iunie 2018. Ca urmare a creşterii economice, ea se menţine sub pragul- semnal al procedurii de evaluare a Comisiei Europene de 60% din PIB, precum şi sub pragul critic de sustenabilitate estimat la 40-45%.
A patra veste bună este legată de şomaj. Rata şomajului îşi menţine trendul descendent şi a ajuns la 4,2% în trimestrul al treilea din anul 2018. Rata de ocupare a forţei de muncă a urmat aceeaşi tendinţă, înregistrând o valoare de 70% în al doilea trimestru din 2018.
De asemenea, menţionez faptul că sectorul bancar se află în parametri adecvaţi privind solvabilitatea şi lichiditatea. Mai mult, rata creditelor neperformante s-a redus de la 6,41% în decembrie 2017, la 5,56% în septembrie 2018.
Aşadar, iată adevărul! Cadrul macroeconomic şi financiar al României este unul pozitiv şi dovedeşte faptul că guvernul a gestionat în mod adecvat vulnerabilităţile sistemice şi a generat, prin politicile sale, o creştere economică sustenabilă. Ţara noastră este astfel protejată într-un context internaţional în care există o anumită scădere a încrederii investitorilor faţă de pieţele emergente.
Toate aceste date ne arată că nu există riscuri sistemice/interne cu potenţial exploziv şi că vulnerabilităţile din plan extern legate de Brexit şi de situaţia datoriilor suverane în zona euro sunt provocările la care trebuie să fim atenţi în următorii ani.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ