Duminică, în „orașul hackerilor”, Teatrul Anton Pann prezintă spectacolul „Portofele virtuale“

Duminică, 9 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea va avea loc premiera spectacolului “Portofele virtuale”, în regia lui David Schwartz. Spectacolul este realizat în cadrul proiectului finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, intitulat „1918-2018, Centenarul văzut de generația Y”.

0

Acesta este cel de-al doilea proiect dedicat Centenarului care a fost câștigat de Teatrul „Anton Pann”, după „Ne știm de 100 de ani”, care s-a bucurat de un mare succes, atât la Râmnicu Vâlcea cât și pe scena Teatrului Bulandra din București. Intrarea este liberă.

Un spectacol realizat după discuții informale cu tineri din Râmnicu Vâlcea și din alte orașe din România
Spectacolul, scris și regizat de David Schwartz, are la bază trei povești dintr-un cartier liniștit, dintr-un oraș liniștit, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Doi adolescenți trăiesc intens apariția primelor internet-cafe-uri și, odată cu ele, a primelor mașini de lux în cartierul muncitoresc în care au copilărit. O tânără artistă visează la vacanțe în țări exotice, dar ajunge în arest, în urma unei povești complicate cu cămăși tradiționale românești care nu există. Un tânăr singuratic, a cărui mamă lucrează în străinătate, se răzbună în mediul virtual pe cei care îi insultă pe muncitorii români.
În prag de Centenar, aici se aduc în discuție dinamicile din societate, aspirațiile și posibilitățile concrete de afirmare ale generației tinere, prinsă între lipsa mijloacelor pentru un trai decent în plan local și relația complicată cu emigrația și Europa de Vest.
Spectacolul „Portofele virtuale” ficționalizează materialul documentar realizat în cadrul unui amplu proces de cercetare (prin interviuri, discuții informale și ateliere) cu adolescenți și tineri din Râmnicu Vâlcea, considerat ”orașul hackerilor” precum și din alte orașe din România.
Cum a modificat apariția internetului și posibilitățile de câștig ușor pe care le deschide acesta relațiilor sociale din orașele proaspăt dezindustrializate? Care sunt valorile, năzuințele și problemele tinerilor din aceste orașe? În ce măsură este Occidentul perceput ca un loc de salvare, ca o corvoadă inevitabilă sau ca o „vacă de muls”, sunt doar câteva idei pe care publicul le va descoperi în acest spectacol.

Regizorul David Schwartz: ”Cel mai important este să înțelegem”
„Evident, există o morală la final, dar cel mai important este să înțelegem contextul în care se află situația. Pasul cel mai important este să îi urmărim pe protagoniștii acestui spectacol și să înțelegem contextul, și să îi înțelegem și pe ei: care sunt problemele cu care se confruntă, din ce mediu provin, de ce iau deciziile pe care le iau-chiar dacă poate nu suntem de acord cu ele-care sunt resorturile și motoarele pentru care oamenii acționează astfel, și, într-un cadru mai larg, cum acționează societatea în care trăim. Spectacolul are un mesaj destul de clar și percutant, apropo de ce se mai poate face pe internet în afară de a obține bani. Important ca omenii să înțeleagă ce îi motivează pe unii să acționeze astfel“, a spus David Schwartz, la conferința de presă dedicată acestui spectacol.
Actorii au declarat că este și pentru ei o provocare, deoarece majoritatea nu au lucrat până acum la un spectacol documentar.

Piesa de teatru va fi prezentată și elevilor în sistem de circuit închis
„Portofele virtuale”, care are o durată de aproximativ o oră 45 de minute, îi reunește pe scenă actorii: Alexandru Beteringhe, Andrei Brădean, Vladimir Purdel și Ana Șușca. Spectacolul este construit în decorul și costumele create de Denisse Moise, cea care semnează scenografia, muzica Maria Sgârcitu; video Dan Adrian Ionescu și Mizdan. Coordonare și documentare Denisse Moise.
Regizorul și dramaturgul David Schwartz are o experiență vastă în teatru documentar și teatru bazat pe istorie personală, realizând spectacole pe subiecte foarte diverse, precum “Capete înfierbântate” sau “Corp străin”.
„Portofele virtuale” va fi prezentat și în circuit închis, câte două reprezentații pe zi, elevilor din liceele vâlcene, în zilele de 10, 11 și 13 decembrie, toate reprezentațiile fiind cu intrare liberă.
Teatrul Anton Pann le aduce mulțumiri celor care au colaborat pentru realizare acestui spectacol: Administrația Națională a Penitenciarelor, Cristina Budică, Răzvan Cernăianu , Iulia Ciobanu, Vlad Ciobanu, Gabriela Cocoș, Marius Dascălu, Adina Elena Ilie, Bogdan Florea, Andrada Lăutaru, Ioana Mihaela Luca, Alexandra Miu, Maria Mirabela, Valentina Moghină, Ciprian Nicula, Sorin Luchian Papa, Violeta Peștereanu, Oana Poenaru, Andrei Sever, Raj Alexandru Udrea, Marian Vilău.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ