Nu poţi avea oraş inteligent dacă administraţiei îi lipseşte inteligenţa

0

Chinezii de la Huawei s-au întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale şi le-au oferit pe tavă un proiect de a aduce tehnologii noi la Craiova. Intenţiile sunt, probabil, bune, dar să fim bine înţeleşi: câteva sisteme de supraveghere audio şi video nu vor face din oraşul nostru un oraş inteligent. Conceptul de „smart city” înseamnă cu totul altceva: porneşte de la oameni, nu de la tehnologie şi începe cu o viziune integrată din partea comunităţii locale, nu cu un proiect pilot al unei companii private.

Un oraş inteligent este acela care integrează şi pune la dispoziţia publicului toate informaţiile pe care le colectează. Informaţia este astfel accesibilă nu numai autorităţii locale, ci şi cetăţenilor, astfel încât şi instituţiile, dar şi indivizii să îşi poată aloca mai judicios resursele existente şi să găsească cele mai bune răspunsuri la provocările vieţii urbane. Un exemplu concret, luat chiar din ţara noastră, ilustrează foarte bine cum o soluţie tehnologică aduce beneficii în mod egal cetăţenilor şi administraţiei: de anul trecut, la Cluj există o evidenţă digitală a tuturor locurilor din parcările Primăriei, iar oamenii pot afla în timp real unde există locuri libere şi unde este, dimpotrivă, prea aglomerat. Astfel, locuitorii şi vizitatorii pierd mai puţin timp căutând un loc de parcare, traficul este mai puţin congestionat, iar mediul are mai puţin de suferit.

Trebuie să facem din Craiova un oraş inteligent – este singura noastră şansă de dezvoltare pe termen lung. Numai aşa vom putea crea locuri de muncă în noua economie a cunoaşterii, numai aşa vom putea să creăm condiţiile cele mai bune pentru a atrage investitorii viitorului. Numai aşa vom face oraşul atractiv pentru cei mai talentaţi tineri din Oltenia şi din ţară.

Dar pentru asta, administraţia trebuie să ştie ce vrea şi ce are de cerut de la cei care oferă soluţiile tehnologice. Strategia de transformare a Craiovei într-un oraş inteligent trebuie să se plieze pe priorităţile comunităţii locale, nu pe obiectivele de marketing ale unei companii. Instalarea unor camere de luat vederi nu serveşte la nimic dacă oamenii nu vor avea, după aceea, un trafic mai fluid sau mai multă siguranţă personală. Aducerea de calculatoare noi la Primărie nu va avea niciun beneficiu dacă cetăţenii nu vor putea accesa mai multe servicii de la distanţă, fără a mai fi obligaţi să se încoloneze în faţa ghişeelor. Conceptul de „smart city“ va rămâne o laudă deşartă dacă cetăţenii nu vor fi chemaţi să ia mai multe decizii cu privire la oraşul lor, de exemplu prin instituirea unui procent mai mare alocat bugetului participativ.

De aceea, cred că numai o administraţie liberală poate da Craiovei şansa de a deveni un oraş inteligent, un oraş al viitorului: tehnologia îşi face treaba de a aduce informaţia mai aproape de cetăţean, însă administraţia liberală este cea care, conform doctrinei, aduce decizia cât mai aproape „de firul ierbii”. Un oraş inteligent este acela unde cetăţeanul bine informat are şi posibilitatea de a lua mai multe decizii relevante pentru viaţa sa de zi cu zi.

Craiova se va dezvolta într-un oraş al viitorului în primul rând prin energia, inteligenţa şi dinamismul locuitorilor săi. Tehnologia este un instrument foarte util, dar oamenii sunt adevăratul motor al dezvoltării şi tot ei trebuie să fie principalii beneficiari ai acesteia.

Ionuț Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ