Deputatul Daniela Oteşanu: „România, de la ţară low-cost la echilibru”

Într-o declaraţie politică, Daniela Oteşanu, deputat PSD de Vâlcea, afirmă că actuala putere a scos România din cercul vicios al salariilor minime şi al subdezvoltării şi a transformat-o într-o ţară de echilibru. Parlamentarul social democrat susţine că au fost şi sunt bani pentru pensii şi salarii în actuala conjunctură politică.

0

„Guvernul PSD-ALDE a adoptat măsuri pentru crearea cadrului legal în vederea introducerii salariului minim diferenţiat şi a reducerii deficitului de forţă de muncă.
În acest sens, modificările aduse Codului muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă.
În acest fel, PSD scoate România din cercul vicios al salariilor minime şi al subdezvoltării. Este un angajament esenţial din Programul de guvernare care se concretizează într-o nouă etapă de creştere a salariului minim.
Critica unora dintre marile concerne prezente în România, că majorarea salariului minim de la 1.900 de lei la 2.080 de lei pe lună şi la 2.350 de lei lunar pentru cei cu studii superioare ar afecta negativ afacerile, ignoră faptul că rentabilitatea capitalurilor, după plata taxelor, este dublă în România, respectiv 36,3% faţă de media UE de18,4%, potrivit Eurostat. Totodată, în ţara noastră, ponderea profitului în valoarea adăugată este a treia cea mai mare din Uniunea Europeană. Adică, la noi se lucrează mult, bine şi ieftin, dar profiturile mari merg la deţinătorul de capital şi într-o măsură mult mai mică la recompensarea forţei de muncă. Prin urmare, este nu doar necesar, ci şi deplin sustenabil economic procesul de majorare a salariilor minime şi implicit de creştere a puterii de cumpărare, altfel România rămâne condamnată la statutul de ţară low-cost”.

„Niciodată un guvern PSD nu va ajunge în situaţia să taie salarii şi pensii”
„Ne respectăm promisiunile şi transferăm creşterea economică în buzunarele românilor. În acelaşi timp, demonstrăm manipularea celor care acum câteva zile anunţau plafonarea salariilor bugetarilor. Devansăm creşterea salariului minim şi aplicăm Legea salarizării, prin majorări succesive de 25 de procente, anual, până la grila din 2022.
În privinţa majorării salariului minim, s-a demonstrat deja, în ultimele 20 de luni, că măsura are un impact pozitiv asupra creşterii economice.
Din punct de vedere social, este o măsură benefică pentru că aproximativ 30% dintre salariaţi obţin venituri la nivelul salariului minim.
PSD a dovedit deja că angajamente care păreau de nerealizat şi care erau luate în râs de adversarii săi au devenit realitate în actuala guvernare.
Când s-a adoptat Legea salarizării şi s-au mărit salariile an de an, opoziţia în frunte cu preşedintele susţinea că nu mai sunt bani.
Când s-a mărit succesiv valoarea punctului de pensie, de la 871 de lei, în 2016, la 1.100 de lei acum, la fel, aceleaşi îngrijorări – că se prăbuşeşte bugetul, că deficitul fondului de pensii se va agrava.
Viaţa, faptele, arată că nimic din toate aceste avertismente fantasmagorice nu s-a îndeplinit.
În realitate, au fost, sunt şi vor fi bani fără probleme şi pentru pensii şi pentru salarii, cât timp PSD va guverna România. Niciodată un guvern PSD nu va ajunge în situaţia să taie salarii şi pensii, aşa cum au făcut Boc şi ai lui, refugiaţi acum în PNL.”

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ