Potrivit directorului DSVSA Dolj, Andrei Butaru, atât primarul cât şi viceprimarul comunei Secu au influenţat comunitatea şi, din această cauză, s-a întârziat procedura de ucidere preventivă. „În ceea ce priveşte episodul de pestă porcină, ne-am confruntat cu această problemă la începutul lunii noiembrie. Vreau să spun că toate instituţiile au acţionat corect şi ne-au sprijint, mai puţin Primăria comunei Secu. Ba mai mult, aş vrea să spun că atât primarul cât şi viceprimarul ne-au împiedicat în soluţionarea problemei pe care o puteam rezolva din prima zi şi de aceea a durat mai mult. Aşa se întâmplă când unii care habar nu au ce vorbesc îşi spun părerea despre lucruri pe care nu le ştiu. Chiar dacă par răutăcios, să ştiţi că acest aspect ne-a creat foarte mari probleme pentru că abia după amiază am reuşit să intrăm în focarul respectiv. Oamenii au fost chiar sfătuţi să renunţe la acţiune, mă refer la cel de pe buldo, sau la cel care urma să transporte cadavrele. Acestea nu sunt trecute în manualul operaţional al combaterii bolilor, dar ei trebuie să respecte ceea ce s-a stabilit. Poate vor înţelege mai devreme sau mai târziu că pot să facă mai mult rău. Decizia pe care noi am luat-o atunci, în comun, de ucidere preventivă a fost cea mai bună măsură”, a declarat Butaru.
Ulterior, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a cerut reprezentanţilor DSP Dolj să verifice cum este posibil ca într-o gospodărie să fie crescuţi 15 porci pentru consum propriu, în această situaţie aflându-se viceprimarul comunei Secu, Viorel Ţîrei. După solicitarea prefectului, directorul DSP Dolj, Ludmila Prunariu, a declarat că va veni cu o informare în acest caz, imediat după ce în baza unei sesizări se vor efectua verificări.

Proprietarii de porci au fost despăgubiţi
În mai puţin de o lună de la momentul în care le-au fost sacrificate animalele, cel puţin cele care au mai fost găsite de angajaţii DSV, proprietarii acestora au fost despăgubiţi de autorităţi. „Controlăm în continuare zona. Vestea bună este că luni (26 noiembrie) am plătit toţi oamenii care au avut animale cu probleme. S-au făcut plăţi în valoare totală de 70.000 de lei. Consider eu că am acţionat aşa cum trebuie şi că iată oamenii nu au pierdut munca, aşa cum au existat discuţii şi tot felul de zvonuri“, a mai spus directorul DSVSA Dolj.
Viceprimarul comunei Secu se află pe lista despăgubiţilor, figurând cu 15 porci sacrificaţi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ