Vâlcea: Patronul OK va tăia copaci şi va planta o cârciumă pe Capela

În pădurea de pe Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea, de care până acum nu a îndrăznit nimeni să se atingă, un investitor privat şi-a marcat teritoriul. A împrejmuit cu un gard cu gratii o suprafaţă generoasă de vegetaţie forestieră, pe care urmează să ridice un complex de agrement şi recreere. Cel în cauză este Doru Paraschiv, proprietarul lanţului de restaurante OK.

0

Complexul cu două clădiri va fi construit prin defrişarea a 1.000 m.p. din pădurea Capelei. Acesta va fi ridicat în zona bazinului de apă de pe Aleea Castanilor şi va avea două corpuri independente, cu regim de înălţime P+1E. Terenul a fost cumpărat de Doru şi Roxana Paraschiv în anul 2010 şi, ulterior, printr-o izbândă rarisimă, a fost scos definitiv din fondul forestier naţional proprietate privată, cu compensare echivalentă. În data de 04.10.2012, în mandatul primarului Emilian Frâncu, Paraschiv obţinuse şi certificatul de urbanism nr.1325/33337, în vederea construcţiei. Ulterior, Primăria Râmnicu Vâlcea i-a emis acestuia şi autorizaţia de construcţie.

Ultimul impediment, descărcarea arheologică, a fost rezolvat

Mai rămăsese, totuşi, o problemă. Zona Capela se află pe lista siturilor şi rezervaţiilor arheologice din judeţul Vâlcea, fiind sub regim de protecţie arheologică. Pe această listă, punctul Capela figurează cu următoarele date: „Aşezare – Hallstatt târziu, Cultura ferigile, 650/600-450 î.Hr. şi Aşezare latene, cultura Geto-dacică, sec. I î.Hr.-I d.Hr”. Potrivit directorulului Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, în 1979, când s-a făcut drumul de pe Capela, au fost descoperite fragmente ceramice din perioada geto-dacică, dar şi romană. Până recent, în proximitatea locului pe care va fi construit complexul lui Paraschiv se şi afla o tăbliţă cu aceste indicii arheologice. Numai că între timp a dispărut.
Pe 23.09.2014, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea a emis aviz favorabil construirii complexului, însă cu o condiţie: aceea a „descărcării de sarcină arheologică a terenului afectat de investiţie prin realizarea cercetării arheologice preventive”, conform documentelor. Cu alte cuvinte, Paraschiv era obligat să plătească un arheolog care urma să facă cercetarea de rigoare Ei, bine, asta s-a întâmplat: „Investitorul a făcut descărcarea arheologică. Din punctul nostru de vedere, nu mai există niciun impediment pentru construcţie”, a declarat directorul Direcţiei Județene pentru Cultură Vâlcea.

Acta est fabula!

Doru Paraschiv

Timp de aproape 50 de ani, Râmnicu Vâlcea a fost puternic poluat de platforma chimică de la Râureni, care a dat de lucru unui oraş întreg, dar a produs dezechilibre majore în mediul înconjurător şi a afectat sănătatea oamenilor. Pe fondul distrugerii spaţiilor verzi din oraş, râmnicenii respirau prin cei doi „plămâni” care, deopotrivă, erau şi zone de promenadă: Feţeni şi Dealul Capela. Dar la Feţeni a fost construit depozitul de deşeuri al oraşului, precum şi un adăpost pentru câini care mişună fără probleme prin superba pădure. Mai rămăsese Capela. Iar „cazul ” Paraschiv poate deveni un precedent alarmant, cine ştie cine mai „salivează”! În plus, Primăria Râmnicu Vâlcea a anunţat că intenţionează să construiască aici, pe 33 de hectare preluate de la Romsilva, o „pădure-parc”. Acta est fabula!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ