În urma unor ample investigaţii, derulate în ultimii 2 ani, Agent Green, ONG care luptă pentru protejarea biodiversităţii, a publicat, în premieră, cifrele dezastrului ecologic, care se petrece cu concursul statului român. Astfel, în ultimii 5 ani, România a pierdut prin exploatări la scară industrială echivalentul unei suprafeţe de 3.600 de hectare de păduri seculare rasă complet de pe faţa pământului, adică suprafaţa acoperită de 7.200 de terenuri de fotbal. Pierderile în biodiversitate sunt imense şi nu se pot măsura în bani, deşi acest bogat patrimoniu se află sub protecţia legislaţiei europene şi naţionale.
Din 2014 şi până în prezent, din Parcurile Naţionale ale României au fost exploatate peste 1,2 milioane de metri cubi, cantitate de lemn care a fost încărcată şi transportată de peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu buşteni de la Bucureşti până la Nădlac. Parcurile naţionale cele mai afectate de exploatările agresive şi care au pierdut cel mai mult din biodiversitate sunt Călimani, Domogled Valea-Cernei şi Semenic – Cheile Caraşului, arii naturale unde sunt adăpostite chiar şi păduri seculare de fag incluse în patrimoniul UNESCO, cât şi cea mai mare pădure virgină din UE! (Izvoarele Nerei).
Investigaţiile Agent Green au dezvăluit practicile ilegale: distrugerea albiilor râurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea buştenilor, exploatări ilegale în interiorul rezervaţiilor sau al pădurilor virgine, încălcarea prevederilor planului de management al parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabilă a unor situri de importanţă europeană, tăieri de arbori fără documente legale, interpretarea abuzivă a unor articole de lege pentru a motiva exploatări în arii protejate.
Prin exploatarea industrială a acestor arii naturale protejate şi a pădurilor seculare, statul român a obţinut în ultimii 5 ani venituri de cel puţin 60 de milioane de euro. Suma este rezultatul unui calcul care a luat ca reper cel mai ieftin sortiment de lemn pus pe piaţă – lemnul de foc – 50 de euro preţul unui metru cub. Veniturile reale pot să depăşească cifra de 100 de milioane de euro, bani care sunt obţinuţi prin exploatarea şi vânzarea masei lemnoase, deoarece lemnul de calitate superioară este vândut la preţuri duble sau triple faţă de lemnul de foc.

Avertismente de la Bruxelles
„Dorinţa statului român de a exploata cât mai mult pădurile seculare nu este doar evidentă, aceasta este planificată. În ciuda numeroaselor solicitări venite din partea Agent Green, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, companie de stat care administrează 12 din cele 13 parcuri naţionale din România, a refuzat să pună la dispoziţie date despre volumul de lemn tăiat şi scos din parcurile naţionale pe care le administrează, motivând că aceste informaţii sunt secrete, iar publicarea lor ar afecta activitatea companiei. Este un abuz fără precedent, în condiţiile în care peste jumătate din suprafeţele incluse în parcuri sunt proprietatea publică a statului român, iar administrarea lor este o chestiune de interes public. Prin metode jurnalistice investigative am reuşit să obţinem însă aceste date şi le facem publice pentru a dezvălui masacrul care se petrece în aceste ultime oaze de sălbăticie”, a declarat Andrei Ciurcanu, director de investigaţii al Agent Green, care a adăugat că pădurile din parcurile naţionale reprezintă doar 1% din teritoriul României, suprafeţe care adăpostesc cea mai mare biodiversitate din Europa.
După vizionarea seriei de investigaţii Agent Green Un dezastru Naţional/Out of control, oficialii europeni şi-au exprimat şocul şi îngrijorarea şi au precizat că România riscă demararea unei proceduri de infringement. „Trebuie să recunosc că ceea ce am văzut este îngrijorător, este şocant şi strigător la cer. Şi dacă doar o mică parte din ceea ce am văzut este adevărat, atunci este un motiv de îngrijorare din partea Uniunii Europene. Vorbim despre un patrimoniu unic nu doar al României şi al Europei, ci al întregii comunităţi internaţionale. Mai ales că Munţii Carpaţi adăpostesc ultimele oaze de sălbăticie ale Europei”, a susţinut directorul Capitalului Natural, Humberto Delgado Rosa, Directoratul pentru Mediu, Comisia Europeană.
„Mesajul meu către autorităţile din România este următorul: Protejaţi Parcurile Naţionale, în caz contrar aveţi toate şansele ca România să intre într-o procedură de infringement, pentru că nu respectaţi legislaţia europeană“, a adăugat la rândul său europarlamentarul Thomas Waitz, membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide şi petiţii din Parlamentul European şi reprezentant al Partidului Verde din Austria.
„Polonia a fost recent constrânsă de Curtea Europeană de Justiţie să oprească tăierile în Parcul Naţional Bialowieza prin impunerea unei amenzi de 100.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere până la stoparea tăierilor. Diferenţa este că în România se taie în toate parcurile naţionale situri Natura 2000 volume astronomic mai mari decât în Polonia. Deci, Guvernul României va trebui să plătească sume mult mai mari, din păcate, din banii noştri publici”, a încheiat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Volume extrase în perioada 2014-2018 conform rapoartelor oficiale şi datelor publicate de Inspectorul Pădurii:
PN Cheile Nerei-Beuşniţa – 83.000 mc
PN Semenic Cheile-Caraşului – 240.000 mc
PN Domogled Valea-Cernei – 280.000 mc
PN Retezat – 15.000 mc
PN Defileul Jiului – 8.000 mc
PN Buila Vânturariţa – 13.000 mc
PN Piatra Craiului – 50.000
PN Cozia – 60.000 mc
PN Cheile Bicazului – 7.000 mc
PN Ceahlău – 130.000 mc
PN Călimani – 190.000 mc
PN Munţii Rodnei – 100.000 mc
PN Munţii Măcin – 40.000 mc
Total volum estimat exploatat din parcurile naţionale – 1,216 milioane mc!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ