Planul edililor craioveni transpare din strategia pentru serviciul public de salubrizare al Craiovei, document pe care Primăria Craiova l-a pus de marţi în dezbatere publică. Iniţiativa vine, după obicei, din convingere, dar mai ales în urma unui control al ANRSC care a impus autorităţilor locale elaborarea şi aprobarea unui asemenea document. Este al doilea după cel în domeniul iluminatului public pus pe tapet de edilii craioveni, locuitorii oraşului având la dispoziţie o lună şi jumătate pentru a-şi da cu părerea despre draftul postat pe site-ul Primăriei Craiova. „Primăria Municipiului Craiova a iniţiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administraţia publică, pentru proiectul de hotărâre privind Strategia locală cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare în municipiul Craiova. Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul supus consultării, până la data de 13.12.2018, la Centrul de Informații pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A.I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: consultarepublica@primariacraiova.ro”, se arată în anunţul postat pe site-ul municipalităţii craiovene.

Val multianual de achiziţii la Salubritate
Pentru că, odată cu demararea masterplanului integrat de deşeuri al judeţului, principala activitate a srl-ului municipal de salubritate, cea de colectare şi transport a deşeurilor menajere, va fi preluată de operatorul judeţean, principalele puncte ale strategiei municipale în domeniu copiază punct cu punct caietul de sarcini al licitaţiei organizate la nivel judeţean de ADI Eco Dolj, recent adjudecată. SC Salubritate Craiova SRL a primit doar răgaz să se ocupe de deşeurile menajere din Craiova până va fi pus la punct noul sistem de colectare, cu componenta principală centrată pe containerele îngropate. În schimb, societatea municipală plusează pe domeniile care rămân în competenţa sa: salubrizarea domeniului public, inclusiv cea stradală şi deszăpezirea. La acest capitol, strategia pusă în dezbatere publică de edili prevede achiziţii de utilaje multifuncţionale în fiecare an, acestea urmând a fi folosite, atât la măturarea şi stropirea arterelor craiovene, cât şi la operaţiunile de deszăpezire. Planul municipal prevede în plus şi achiziţia, tot anuală, de autocompactoare pentru colectarea şi transportul deşeurilor de pe domeniul public. Pentru dezinsecţie sunt prevăzute de asemenea achiziţii de atomizoare şi de maşini „de ceaţă”, caldă şi rece, pentru nevoile societăţii consiliului local, strategia mizând pe intensificarea acţiunilor în acest domeniu în următorii ani. Strategia nu face referire la costuri, cuantumul investiţiilor rămânând necunoscut, însă majoritatea utilajelor aflate în planul multianual de investiţii al Salubritărţii au ca sursă de finanţare bugetul local.

Curcubeul pubelelor din fundul curţii

Revenind la prevederile de ordin general ale strategiei municipale a serviciului public de salubrizare, trebuie remarcat optimismul debordant de care dau dovadă autorii documentului în materia colectării selective şi a ponderii din deşeurile colectate la nivelul Craiovei pe care o vor deţine materialele reciclabile, pondere care ar trebuin să ajungă în câţiva ani, la nu mai puţin de 60 la sută din volum. Asta, bineînţeles, după chipul şi asemănarea obligaţiilor asumate de România în cadrul UE în domeniul protecţiei mediului. Dacă şi cum vor ajunge autorităţile locale şi operatorul privat care şi-a adjudecat salubrizarea la nivel judeţean la aceşti paramentri, rămâne de văzut. Cu titlu de exemplu, trebuie spus că strategia supusă în acest moment dezbaterii publice prevede pentru craiovenii care locuiesc la case o dotare supradimensionată şi multicoloră la capitolul pubele. Astfel, fiecare gospodărie va trebui să aibă, pe lângă obişnuita pubelă de gunoi, pe care o deţine acum, încă una albastră şi una galbenă pentru deşeurile reciclabile (hârtie şi plastic/sticlă), al căror conţinut va fi transportat de operator la staţia de sortare de la Mofleni, plus una maro pentru deşeurile biodegradabile, care vor fi transportate de asemenea la Mofleni, de această dată la staţia de compost construită în cadrul masterplanului judeţean de deşeuri.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ