Primăria şi Consiliul Local Craiova au decis că locuitorii municipiului trebuie să plătească din nou un bir de tristă amintire. Nu e vorba chiar de taxa pe fumul din sobă, ca în Evul Mediu, dar cu siguranţă face parte din acelaşi registru: consilierii PSD şi ALDE au reintrodus taxa pe apa de ploaie.
De ce îşi face din nou apariţia această taxă absurdă şi revoltătoare? Nu s-a oferit nicio explicaţie convingătoare. În schimb, cred că ne amintim cu toţii cum reprezentaţii Companiei de Apă Oltenia se lăudau în urmă cu un an, în şedinţa aceluiaşi Consiliu Local din luna iunie 2017, cu faptul că au eliminat facturarea apei meteorice către populaţie. Atunci era o măsură bună: de ce nu mai este şi acum? Nu se poate da vina nici pe cadrul legal, pentru că legea a fost modificată de curând şi acordă Consiliului Local libertate absolută de a „scuti populaţia de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale”.
Situaţia este evident absurdă. În primul rând, craiovenii trebuie să plătească ceva pentru care nu au nicio vină şi nicio responsabilitate. În al doilea rând, calculul sumelor datorate este pur şi simplu o glumă proastă. Este imposibil să măsori exact cantitatea de apă scursă de pe proprietatea cuiva în ţevile colectoare. În fapt, taxele şi impozitele locale reprezintă o plată implicită pentru serviciile comunitare esenţiale, cum ar fi colectarea apelor pluviale.
Ce acoperă, de fapt, introducerea acestei taxe suplimentare? Singura explicaţie este că majoritatea PSD-ALDE a decis încă o schemă de creştere artificială a cifrei de afaceri a Companiei de Apă Oltenia. Prin urmare, veniturile Companiei vor creşte artificial, iar domnii de acolo se vor bate mulţumiţi pe spate că şi-au îndeplinit unul dintre indicatorii de performanţă şi se vor premia singuri, cu un bonus egal ca valoare cu şase indemnizaţii lunare! Este o schemă păguboasă pentru cetăţeni, dar foarte profitabilă pentru acei câţiva domni pe care Partidul i-a trimis în Consiliul de Administraţie al CAO.
Performanţa acestei companii de interes public nu se măsoară în cifrele contabile! Menirea ei nu este să înghită, să ruleze şi să ţină în cont banii craiovenilor. Performanţa Companiei de Apă se măsoară în serviciile de calitate oferite consumatorilor, în investiţiile constante în infrastructura de apă şi canal, în a putea oferi fără restricţii apă curată şi la un preţ rezonabil tuturor locuitorilor. Acestea sunt criteriile de performanţă care trebuie îndeplinite. În caz contrar, toată conducerea Companiei de Apă şi cei care i-au pus în funcţii ar trebui trimişi acasă!

Ionuţ Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ