”Minunea blondă” a Craiovei a decedat duminică, 21 octombrie, la vârsat de 62 de ani
Legendele rămân printre noi. Ilie Balaci, o legendă a fotbalului românesc

Şoc în lumea fotbalului. La orele dimineţii de duminică, 21 octombrie, Ilie Balaci s-a stins din viaţă din cauza unei insuficienţe cardio-respiratorii şi a unui infarct miocardic. Pagina de Facebook a Universităţii Craiova anunţa negru pe alb: „Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor! Dumnezeu să-l odihnească! Nu te vom uita niciodată, Ilie Balaci!” Imediat, conducerea clubului a ţinut să reconfirme că partida CSU Craiova – FCSB, din cadrul etapei a 12-a a Ligii I Betano, se va disputa conform programării, pe stadionul „Ion Oblemenco”, de la ora 21.

0

Un om, o echipă
Alăturându-se mijloacelor media care continuă să aloce spaţiu şi timp decesului neaşteptat al lui Ilie Balaci, „Indiscret în Oltenia” nu îşi propune decât un scurt istoric al carierei sale de excepţie. Despre purtătorul celebrului tricou cu numărul 8 al Ştiinţei s-a scris mult şi se va scrie mult, niciodată totul. Dincolo de cifre, talentul, individual sau de grup, intră în altă dimensiune. Ilie Balaci a fost numit „Minunea blondă”, după cum echipa în care a strălucit a fost numită „Craiova Maxima”, după Ioan Chirilă, „Campioana unei mari iubiri”, după Adrian Păunescu. Au fost, atunci, în deceniile VIII-IX, ani de neuitat pentru fotbalul din Bănie şi pentru întreg fotbalul nostru. În sezonul 1982-83, oltenii au trecut de Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi Kaiserslautern, pentru a disputa una din semifinalele Cupei UEFA, cu Benfica Lisabona (1983), apoi Dinamo a jucat o semifinală CCE cu Liverpool (1984), iar Steaua a triumfat în finala CCE cu Barcelona (1986). La 20 aprilie 1983, pe stadionul „23 August”, România a eliminat Italia, campioana mondială en titre, în preliminariile CE 1984 din Franţa, după 0-0 pe Stadio Comunale din Florenţa. La o lovitură liberă, Balaci i-a pasat scurt lui Boloni, care l-a învins pe Zoff.

Ar fi putut juca oriunde
Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, în comuna doljeană Bistreţ. A debutat la nici 17 ani în Divizia A (Jiul Petroşani – Universitatea Craiova 1-1) şi la 17 ani şi şase luni în tricoul naţionalei (Franţa – România 1-0, 23 martie 1974). Ultimul meci la naţională: România – Austria 4-0 (10 iunie 1986), în preliminariile CE 1988. În cei 11 ani dăruiţi Craiovei, a pus umărul la câştigarea a 7 trofee: 3 campionate (1974, 1980, 1981) şi 4 Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983). A marcat 276 de goluri pentru echipa de club şi 8 goluri în 65 de partide ale ”tricolorilor”. A mai jucat pentru FC Olt şi Dinamo Bucureşti. Ilie Balaci a fost declarat cel mai bun fotbalist din România în 1981 şi 1982. Cei ce l-au cunoscut pe teren afirmă că, la talentul său, putea juca la orice mare echipă de pe continent. La 21 februarie 1984, în meciul de campionat la/cu Baia Mare, fundaşul Grigore Arezanov l-a faultat involuntar, dar dur, curmându-i cariera la doar 27 de ani. „Multă vreme am crezut că o iau razna”, a declarat băimăreanul.

„Prinţul deşertului”
Ilie Balaci, antrenor: Pandurii Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, U Craiova (1998, 2001), apoi a pregătit mai multe echipe din Zona Golfului şi nordul Africii. A cucerit 21 de trofee cu 7 echipe din Africa şi Asia, cel mai important fiind Cupa Campionilor Africii. I s-a spus „Prinţul deşertului”.

Ilie Balaci, mărturisiri
– De ce Craiova a ratat finala Cupei UEFA 1982-1983?
– „Am jucat semifinala de Cupă UEFA, iar cu două zile înainte ne antrenaserăm pe zgură. Universitatea Craiova n-a avut teren de antrenament niciodată!” (n.r. Semifinala cu Benfica Lisabona s-a disputat pe 20 aprilie 1983. Cu patru zile mai devreme, naţionala României, în lotul căreia figurau nu mai puţin de 5 jucători titulari de la Universitatea, întâlnise Italia în preliminariile CE 1984. Întrebat cum de a fost posibil ca între cele două partide atât de importante să fie lăsat un timp atât de scurt, unul dintre oficialii de marcă a dat un răspuns năucitor: „N-am prevăzut ascensiunea Craiovei”).
– Cel mai bun fotbalist român?
– „Dacă-l întrebi pe unul de 80 de ani, va spune: «Aaa, păi Petschovschi a fost peste toţi!». Altul, de 60 de ani, o să zică «Balaci». Ăştia mai tineri, care au văzut Mondialul din 1994, unde Hagi a fost cel mai bun din lume, după părerea mea, vor spune «Hagi»”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ