Odată cu izbucnirea scandalului privind alocarea unui spaţiu Liceului „Voltaire“, Indiscret în Oltenia a atras atenţia opiniei publice asupra unui păgubos paradox al Primăriei Craiova. Scriam atunci că autorităţile publice preferă un scandal de proporţii epice între două unităţi de învăţământ acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale, Colegiul „Ştefan Odobleja“ şi Liceul „Voltaire“, în timp ce o şcoală întreagă a fost transformată într-o arhivă ilegală. În aceeaşi perioadă, am solicitat pe cale oficială Primăriei Craiova să ne pună la dispoziţie, pe baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, câteva detalii despre demersul ilegal al autorităţilor de transformare a unei unităţi şcolare în arhivă.
„Având în vedere prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, vă solicităm să ne răspundeţi la următoarele întrebări şi să ne puneţi la dispoziţie documentele aferente:
1. Există autorizaţiile necesare pentru funcţionarea Arhivei din fosta clădire a Şcolii nr. 35 din Craiova?
2. Există aprobarea Ministerului Educaţiei necesară scoaterii acestui spaţiu din circuitul educaţional?
3. Dacă există autorizaţiile necesare şi avizul Ministerului Educaţiei, când au fost primite acestea?
4. Ce instituţii îşi arhivează documentele în incinta fostei Şcoli nr.35 din Craiova?
5. În ce stadiu de degradare se găseşte, în prezent, sediul fostei Şcoli nr. 35?
6. Este adevărat că o parte din documentele arhivate a avut de suferit ca urmare a infiltrarii apelor pluviale?
7. În ordinea priorităţilor, pentru actuala administraţie publică locală, arhivarea documentelor este mai importantă decât educaţia?“

Acestea au fost cele şapte întrebări adresate Executivului Primăriei Craiova, întrebări menite a face lumină în acest caz de maximă importanţă atât pentru elevii şi cadrele didactice implicate în acest dureros scandal, cât şi pentru întreaga comunitate, care are dreptul să cunoască priorităţile administraţiei publice locale conduse de primarul Mihail Genoiu.
Răspunsul primit din partea primăriei este unul halucinant din toate punctele de vedere, aşa după cum lesne se poate observa în documentul ataşat alăturat. Lipsiţi de eleganţă, înalţii funţionari, plătiţi obscen de bine pentru serviciile în (dez)interesul comunităţii, recunosc practic că atât primăria, cât şi Tribunalul Dolj îşi ţin documentele într-o arhivă ilegală din toate punctele de vedere. Cică, zic ei, se străduiesc în prezent să intre în legalitate, la peste 5 ani de când au transformat o şcoală generală în arhivă. În plus, din motive lesne de înţeles, unele întrebări pur şi simplu au fost ignorate, în batjocura unei legi a accesului la informaţiile publice pe care ar trebui să o respecte cu sfinţenie! Cam aceasta este, în prezent, administraţia publică locală craioveană care, anual, „înghite“ zeci de milioane de euro din bugetul unui oraş aflat la marginea prăpastiei economice! Promitem însă că vom reveni!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ