Dezvoltare înseamnă şi salarii pe măsura creşterii economice

0

Date recente ne arată că România riscă să ajungă la un deficit pe piaţa forţei de muncă de cca 1,1 milioane de persoane în viitorul apropiat.
În continuare nu facem lucruri decisive pentru legarea învăţământului de economie. Doar unul din trei absolvenţi de învăţământ profesional şi tehnic se regăsesc pe piaţa muncii. Absenţa stagiilor reale de practică ale acestora în industrie, în economia reală, se vede în nivelul lor scăzut de competenţe.
În aceste condiţii, pentru a evita plecarea forţei de muncă calificate, atâta câtă mai e, creşterea salariilor este soluţia necesară şi obligatorie. România nu se va dezvolta în ritmul dorit afirmându-şi competitivitatea doar prin nivelul scăzut al remunerării forţei de muncă. Dacă vrem ca oamenii să nu plece, atunci trebuie să îi plătim aşa cum se cuvine. Mai cu seamă în perioadele de creştere economică aşa cum este perioada pe care o traversăm acum.
De aceea, din punctul nostru de vedere, al celor din ALDE, sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor atâta vreme cât economia creşte şi cât dorinţa noastră, a tuturor, este aceea de a creşte competitivitatea acestei ţări.
Creşterea puterii de cumpărare înseamnă dezvoltare. În ceea ce priveşte salariul minim, credem că el poate fi o măsură utilă din perspectiva celor invocate mai sus. Fireşte, este nevoie de o analiză riguroasă de impact la nivelul guvernului.
Analiza noastră arată că o creştere a salariului minim şi stabilirea unor niveluri diferenţiate în funcţie de studii şi experienţă sunt măsuri necesare pentru a asigura un nivel de trai decent din muncă, dar nu numai atât.
Ele pot ajuta mult la creşterea de venituri la buget şi, foarte important, la dezvoltarea mediului de afaceri care, aşa cum spuneam, întâmpină dificultăţi în asigurarea personalului tocmai din cauza migraţiei continue.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ