Peste 2.300 de cetăţeni stau cu ochii pe pădurile virgine din România

Peste 2.300 de cetăţeni au monitorizat în ultima săptămână pădurile virgine din România (Ţinutul Secular) prin intermediul aplicaţiei realizate de Greenpeace România - Forest Guardians. Începând din această săptămână, aplicaţia este disponibilă şi pentru utilizatorii de smartphone-uri cu sisteme de operare iOS şi poate fi descărcată din App Store.

0

Lansată recent, aplicaţia adresată celor care vor să se implice activ în monitorizarea şi protejarea pădurilor virgine prin identificarea tăierilor ilegale şi raportarea lor către autorităţi, a fost descărcată de aproximativ 2.300 de cetăţeni. Prin intermediul aplicaţiei Forest Guardians, utilizatorii care au comparat imagini din satelit ale pădurilor virgine au semnalat peste 50 de cazuri de tăieri suspecte de arbori, pe care echipa Greenpeace România le va verifica în perioada următoare. „Felicităm încă o dată societatea civilă pentru vigilenţa şi implicarea de care a dat dovadă monitorizând pădurile din Ţinutul Secular, cele mai valorose păduri ale României. Ne bucurăm să vedem că, la doar o săptămână de la momentul lansării, peste 2.300 de cetăţeni şi-au dedicat timpul liber pentru a face treaba Ministerului Apelor şi Pădurilor, care ar trebui să se ocupe de identificarea şi protejarea acestor păduri. Ne aşteptăm ca în perioada următoare numărul utilizatorilor să crească, mai ales că Forest Guardians include şi funcţionalităţile de raportare din teren de tăieri suspecte de arbori, precum şi de verificare a transporturilor de lemn”, declară Ciprian Găluşcă, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate a Greenpeace România.
În aplicaţia Forest Guardians au fost încărcate 450 de imagini din satelit ale pădurilor virgine, echivalentul a aproximativ 15.000 de hectare. Fiecare imagine a fost procesată de aproximativ 30 de utilizatori. Cele 50 de cazuri de tăieri suspecte de arbori semnalate de aceştia urmează să fie verificate de echipa Greenpeace, iar în măsura în care acestea se confirmă, gardienii sunt invitaţi în teren pentru investigarea cazurilor la faţa locului. Imagini cu alte 50.000 de hectare de păduri vor fi adăugate în curând în aplicaţie.

Forest Guardians este prima aplicaţie pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, şi este disponibilă atât în Play Store cât şi în App Store.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ