Un om “pâinea lui Dumnezeu”
Locuitorii din Bălteni-Olt sunt în stare de şoc de când au aflat de sfârşitul tragic al viceprimarului comunei. Cu toţii au doar cuvinte frumoase despre cel care era tot timpul disponibil pentru a le rezolva problemele. Ei se roagă acum ca sufletul lui să ajungă în rai şi să-i ajute din ceruri aşa cum a făcut-o când era în viaţă. Pentru ei, “nea Nicolae” era cel mai bun om, umărul pe care o parte dintre ei îşi plângeau amarul. Nu înţeleg cum un om “pâinea lui Dumneazeu” a avut parte de un aşa sfârşit groaznic. “A fost copil sărman, a fost cuminte şi a muncit mult. Era aşa de bun că nu mai avea asemănare. Cu orice problemă apelai la el, te rezolva. Are două fete, cuminţi şi bune ca el. Una e preoteasă, alta e plecată. La el îmi era speranţa să mă îngroape, că nu are cine. Am o fată moartă şi pe băiatul ăsta, care stă cu mine şi nu are de niciunele. Acum, ce să mai zic? Să-l odihnească Dumnezeu şi să-i ducă sufletul în rai că prea bun a fost”, ne-a declarat tanti Elisaveta, o bătrână împovărată de ani, pe care am găsit-o în faţa porţii îngrozită de vestea primită. “Azi de dimineaţă aflai, maică, şi mi se înmuiară picioarele. Îmi pare rău de el ca de fata mea. Nu ştiu cum de a avut parte de o moarte aşa de rea, că el a avut sufletul bun” – a mai spus femeia, izbucnind în lacrimi.

Extrem de implicat în tot şi toate

Viceprimarul Nicolae Grigore era extrem de implicat în activitatea administrativă, în ciuda celor 65 de ani. Nu era lucrare în comună fără să fie atent supravegheată de el, fie că avea sau nu sarcină de serviciu. Aşa a făcut şi aseară când au fost aduse câteva zeci de tuburi necesare pentru realizarea lucrărilor de asfaltare.
“Vicele a fost un om foarte bun, un coleg deosebit, era un om plin de viaţă, căruia îi plăcea munca, indiferent de natura ei. Era genul de om care făcea tot ce putea să ajute, indiferent de cine-i cerea ajutorul. Regret nespus de mult nefericita întâmplare. Nu pot nici acum să-mi revin din şocul suferit când am aflat. M-au sunat oamenii imediat ce s-a întâmplat accidentul. Am venit în fugă în speranţa că se mai poate face ceva ca să-l salvăm. Nu s-a mai putut, a fost pur şi simplu strivit”, a povestit primarul comunei Bălteni, Tudor Marineaţă, lăsând să i se prelingă o lacrimă pe obraz.

Ghinion sau soartă

Tragedia a vut loc în pragul serii. Autotrenul cu cele 24 de tuburi din beton pentru construirea podeţelui localnicilor a întârziat în drumul de la Suceava de unde fuseseră achiziţionate. Vicele Nicolae Grigore a mers la primărie pentru a-l duce pe şoferul unui utilaj cu care să fie descărcate tuburile. Deşi nu avea sarcina să urmărească descărcarea tuburilor, vicele a rămas la doi paşi de sediul administraţiei locale, unde urmau să fie depozitate tuburile. “Nu trebuia să urmărească descărcarea tuburilor. Venise să-l aducă pe şoferul de pe buldoexcavator şi a rămas uitându-se la cei doi şoferi care manevrau tuburile de beton. La un moment dat, cică a plecat pentru câteva minute. A revenit pe finalul operaţiunii de descărcare şi a rămas. Probabil că a vrut să-l ducă acasă pe şoferul pe care-l adusese. Mai aveau de descărcat un tub. Acesta a alunecat şi a luat-o la vale din autotren. În loc să se ferească, viceprimarul a pornit-o spre tub în ideea de a-l împiedica să-şi continue alunecarea, fără să conştientizeze că din cauza greutăţii tubul îl va strivi. Şoferul de pe buldo a intervenit repede şi a săltat tubul de pe el, îndepărtându-l. În zadar, pentru că el, cred eu şi au spus-o şi cei de pe ambulanţă, a murit pe loc”, a povestit edilul firul tragediei. Mulţi dintre localnici cred, asemenea unora dintre colegi, că în cazul lui “nea Nicolae”, a fost vorba de soartă.

Autorităţile încearcă să afle dacă tragedia putea fi evitată

În cauză au fost deschise mai multe anchete. Inspectorii de la muncă încearcă să stabilească împrejurările în care s-a produs tragedia, iar poliţiştii fac cercetări pentru ucidere din culpă. “Inspectorii de la muncă au demarat cercetările pentru a stabili dacă este sau nu vorba de un accident de muncă. După ce vom afla împrejurările în care s-a produs tragedia, vom putea trage o concluzie. Vom audia toate persoanele prezente la momentul producerii tragediei şi conducerea administraţiei locale, în speţă pe primarul localităţii”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală de către poliţişti. Oamenii legii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi nerespectarea normelor de protecţie şi securitate în muncă. Cel mai probabil, după primele audieri în cauză se vor stabili împrejurările în care s-a produs accidentul soldat cu moartea viceprimarului. Viceprimarul comunei Bălteni, Nicolae Grigore, avea 65 de ani, era căsătorit şi avea două fete şi trei nepoţi. El se afla în echipa de conducere a administraţiei locale de peste 10 ani.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ