Totul în urma unei achiziţii simplificate la extrem lansate de Primăria Craiova, care a organizat recent o cerere de oferte pentru desemnarea firmei ce va încasa taxa pe buletin, evident prin intermediul firmelor consacrate de telefonie mobilă. „Având în vedere că viitoarea colaborare nu presupune niciun fel de cost/comision/preţ pentru Primăria Municipiului Craiova nu este necesară organizarea unei proceduri de achiziţie publică”, îşi motivează edilii alegerea acestui tip de achiziţie.
Cererea de ofertă poartă data de 12 iulie şi proclamă interesul autorităţilor locale pentru implementarea sistemului de plată prin SMS a taxelor specifice încasate de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova, în temeiul unei ordonanţe de urgenţă din 2016 privind unele măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice, prin oferirea unor metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contracost.
Măsura gândită de mai-marii Primăriei Craiova are în vedere cele trei taxe încasate la nivelul direcţiei de evidenţă, toate cu valori modice: contravaloare carte de identitate – 7 lei, contravaloare carte de identitate provizorie – 1 leu şi taxa pentru furnizare date – 1 leu. La această oră, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova încasează aceste taxe fie prin casieria proprie, fie prin intermediul băncilor comerciale prin virament în cont.
Ca măsură de siguranţă, edilii au prevăzut că, în cazul în care contribuabilul optând pentru plata prin SMS la schimbarea buletinului nu-şi va plăti factura de mobil, direcţia primăriei urmează să-şi încaseze banii de la prestator, acesta trebuind să se îndrepte apoi pentru recuperarea sumei către companiile de telefonie mobilă.

Ofertă câştigătoare sigură, comision incert

Pentru firmele interesate au fost stabilite două criterii de departajare a ofertelor: valoarea comisionului perceput „beneficiarului final” – numele cu care sunt alintaţi contribuabilii deţinători de telefoane mobile (cu un procent de 60 la sută din punctaj), respectiv termenul garantat în care sumele plătite prin sistemul GSM vor ajunge în contul de trezorerie al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova.
Achiziţia demarată de primărie s-a derulat cu succes. Două firme interesate au depus oferte la primărie: SC Netopia SRL, respectiv SC 4PAY Sistems SRL. Câştigătoare a fost desemnată Netopia SRL, care obţinut 80 de puncte, faţă de 71,90 de puncte, cât a contabilizat concurenţa. Firma câştigătoare a obţinut punctajul maxim la valoarea comisionului perceput, având însă o ofertă mai slabă în privinţa termenului de virare a sumelor în contul direcţiei.
Anunţul privind evaluarea ofertelor, datat 2 august şi publicat de edili pe site-ul Primăriei Craiova, nu face vreo referire la valoarea comisionului care va fi perceput de prestator. Singura valoare de referinţă o găsim pe site-ul firmei câştigătoare, care prezintă o cotă a comisioanelor de 55 la sută pentru plăţile în cuantum mai mic de 3 euro efectuate prin SMS în toate cele patru mari reţele de telefonie mobilă active în România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ