Pentru o localitate care abia reuşeşte să-şi asigure banii necesari pentru cheltuielile de funcţionare, orice sumă, cât ar fi de mică, este extrem de importantă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă mai toate comunele din România, fie că vorbim despre asfaltarea drumurilor ori de introducerea reţelelor de apă şi canalizare. „Mă bucur că am reuşit să obţinem această finanţare pentru trei proiecte extrem de importante pentru comunitatea noastră. În total, sunt peste 5 milioane de euro care sunt investiţi aici şi care vor schimba, în bine, viaţa cetăţenilor. Fără aceste proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală nu am fi putut face absolut nimic. Nu am fi avut nicio şansă de dezvoltare. Noroc cu acest program care, în ciuda unor probleme legate de timpul prea lung necesar pentru hârţogării, a fost un program extrem de bun. Eu sper că va exista şi un PNDL 3 pentru că noi mai avem depuse patru proiecte, dintre care două vizează reabilitarea şi modernizarea unei şcoli şi a unei grădiniţe, unul pentru amenajarea unui centru socio-cultural, iar ultimul pentru construirea unui sediu pentru primărie“, a declarat Măceşanu.

Reţea de canalizare pentru întreaga comună
De departe cel mai important proiect pentru care s-a obţinut finanţare vizează realizarea unei reţele de canalizare şi a unei staţii de epurare la nivelul întregii comune. Este un proiect de 12,6 milioane de lei care se află acum în faza de licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Tot în acelaşi stadiu se află şi proiectul care prevede extinderea reţelei de alimentare cu apă. Concret, edilul spune că, printre altele, vor fi forate două puţuri şi vor fi construite o staţie de pompare şi una de tratare a apei care să deservească locuitorii satului Puţuri. „Noi avem puţuri, staţie de pompare şi tratare, însă ea trebuie să asigure alimentarea cu apă atât pentru Castranova, cât și pentru satul Puţuri. Or, vara, când consumul de apă creşte, ea nu mai face faţă. Şi atunci am decis să construim o staţie separată pentru satul Puţuri. Avem, astfel, ocazia să extindem această reţea de apă. Sunt aproape 5 kilometri de coloană şi vor fi aproape 500 de branşamente, astfel încât locuitorii satului Puţuri să nu mai aibă probleme cu furnizarea apei“, a precizat edilul. Acesta a adăugat că, la nivelul localităţii, va fi înfiinţată o societate care va prelua activitatea de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare.

Drum asfaltat către Zănoaga
Cel de-al treilea proiect pentru care administraţia condusă de Dumitru Măceşanu a obţinut finanţare prevede asfaltarea drumului dintre Castranova şi satul Zănoaga, care aparţine de comuna Leu. Proiectul, în valoare de aproape 6 milioane de lei, se află deja în stadiul de implementare, lucrările debutând în luna mai a acestui an. Firma care a câştigat licitaţia pare însă că va reuşi să finalizeze lucrările înainte de termen, o raritate pentru România ultimilor ani. „ׂDrumul este destul de circulat şi trebuia să facem cumva şi să-l asfaltăm. Proiectul este pentru 6,9 kilometri, urmând ca o bucată de aproape 900 de metri, care face legătura între limita localităţii şi drumul judeţean, să fie modernizată cu bani de la bugetul local. Spre deosebire de alte drumuri, noi am ales să folosim betonul rutier deoarece este mult mai rezistent decât asfaltul tradiţional. Sunt plăcut surprins să văd că firma care a câştigat lucrarea se mişcă foarte bine, iar una dintre benzi este deja aproape gata, în condiţiile în care vremea din ultimele săptămâni nu a fost favorabilă. În ritmul actual, cred că drumul va fi gata în această toamnă“, a spus edilul comunei Castranova.

Proiecte mici, dar necesare
Chiar dacă, aşa cum spuneam, banii sunt cea mai mare problemă pentru administraţiile din mediul rural, cu puţină voinţă şi ceva efort se pot realiza multe. „Noi am reuşit să ne mişcăm destul de bine, chiar dacă nu am avut banii pe care ni i-am fi dorit. Spre exemplu, la şcoala unde învaţă elevii din clasele V-VIII am reuşit să montăm o centrală care să înlocuiască sobele vechi de zeci de ani. Acum, cu ajutorul beneficiarilor de ajutor social, reabilităm toate clasele, grupul sanitar şi urmează amenajarea exterioară. La fel am procedat şi cu igienizarea uneia dintre grădiniţe. De asemenea, printr-un proiect finanţat prin GAL, vom moderniza baza sportivă de la şcoala cu clasele I-IV“, a mai spus Dumitru Măceşanu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ