Mihai Stoichiță: „Îl voi pistona pe primarul Gutău pentru o echipă de fotbal de ligă“

Directorul tehnic al Federației Române de fotbal(FRF), Mihai Stoichiță, nume respectat în fotbalul românesc, a venit la Râmnicu Vâlcea pentru a-i susține și premia pe cei 350 de copii care, între 28-29 iulie, au participat la Cupa Imnului la Fotbal; dar și pentru diligențe în scopul reînființării unei echipe performante de seniori în Zăvoi. Legat de fotbalul vâlcean prin amintiri extraordinare, dar și prin prietenii de o viață, Stoichiță a lăudat eforturile care se fac aici pentru mișcarea fotbalistică de copii și juniori și a declarat că „va pistona” conducerea orașului să pună semnul egalității între handbal și fotbal.

0

Rep: Domnule Stoichiță, cum vedeți prezentul și perspectiva fotbalului într-un oraș ca Râmnicu Vâlcea, capitală consacrată a handbalului?
M. Stoichiță: Am relații foarte bune cu cei de aici, încercăm să îi ajutăm în dezvoltarea fotbalului, ne pare rău că nu putem să avem un punct de sprijin și la o divizie superioară, ci doar la copii și juniori. Dar este bine și așa, cine știe, poate pe viitor. Înțeleg acum că aici, la Vâlcea, prioritar este handbalul, pentru că a prins foarte bine. Iar dacă raportăm la mărimea orașului, e normal ca, procentual, handbalul să aibă întâietate fiindcă vine într-o sferă superioară nivelului la care ar putea să înceapă aici o echipă de divizia C. Și atunci, lumea vine la performanță.

„Sper ca stadionul să nu dispară, are un farmec deosebit aici, în Zăvoi”

Rep: Una dintre politicile forte ale actualei conduceri a FRF este încurajarea fotbalului pentru copii și juniori. Cum colaborați cu Vâlcea pe acest palier?
M. Stoichiță: Ei fac foarte bine ce fac acum, pentru că se pune mult accent pe educație, bază materială au, baza de la Hidro spre exemplu, precum și în alte locuri. Sper ca stadionul acesta să nu dispară pentru că are un farmec deosebit aici, în Zăvoi, sunt puține stadioane care se mai află în zona centrală a unui oraș, majoritatea sunt la periferie. Și poate produsul finit, adică jucătorul de fotbal crescut în cluburile de aici, să aibă și o continuitate în cadrul activității lui de seniori, în cazul în care se va dezvolta și o echipă din Vâlcea. Ar fi ideal! În orice caz, este lăudabil că oamenii de aici fac tot ce pot pentru copii și juniori, pentru că este o activitate benefică tinerilor din oraș, poate creează și valori reale care să îi atragă pe alții după ei. Avem o colaborare foarte bună cu Vâlcea. Vâlcea are jucători la echipele naționale, mâine dimineață(n.r.29 iulie), merg să văd un jucător de aici. Este născut în 2003, joacă la o echipă superioară din punct de vedere al nivelului vârstei și e mare lucru.

„Adică, domnule, să nu își ia zborul către alte zări”

Rep: Cu sunt micii fotbaliști vâlceni care au ajuns la echipele de top?
M. Stoichiță: Sunt bine educați și sunt foarte buni. Dar e păcat că nu există continuitate. Adică, domnule, să nu își ia zborul către alte zări! Să rămână aici. Am să stau de vorbă cu domnul primar, să îl pistonez. De ce numai handbal? De ce nu și fotbal? Dar eu cred că până la urmă, sigur se va face și o echipă. Se va face, cunosc pasiunea oamenilor de aici. Cu atât mai mult cu cât primarul, cu care sunt prieten de multă vreme, a fost sportiv de performanță.

Nu putem conduce pe sistemul comunist al ordinului de la Centru

Rep: Domnule Stoichiță, aveți idee cum întâmplă că fotbalul românesc pare să fi pierdut mingea pe arătură? Adică, avem echipe, cluburi, oameni foarte bogați de urma acestui sport, multe intenții bune declarate, numai performanță nu există. Face FRF tot ce îi stă în putință pentru un alt fel de fotbal?
M. Stoichiță: FRF nu poate coordona organizarea unui club pe sistemul comunist al ordinului de la Centru. FRF te sprijină când ai nevoie, în rest, viața ți-o construiești cum vrei tu, asta am dorit, nu? O societate care să își decidă fiecare drumul în viață, inclusiv societățile comerciale. Noi nu putem decât să să organizăm competiții, să asigurăm educație, să asigurăm relații internaționale, etc. Federația e cea care coordonează activitatea fotbalistică din punct de vedere al legalității, al relațiilor cu forurile internaționale. Să observăm ce au bun cluburile, să conectăm fără niciun fel de interes la echipele naționale jucătorii tineri, să ne folosim de ei pentru creșterea nivelului de fotbal al României, să îi dăm înapoi și efectiv cluburile să profite după ei și material, până la urmă nu putem să ne ascundem. Trăim în capitalism și trebuie să gândim astfel, nu ca în socialism.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ