Ce avem de făcut?

0

Economia românească – o spun cifrele – a crescut cu 24% de la preluarea guvernării de către Coaliţia din care ALDE face parte. Pe criteriul PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare, România devine a noua ţară din UE, depăşind în acest an Suedia, iar dacă menţinem ritmul unei creşteri de minimum 4% anual, e posibil să devenim a opta în 2020, depăşind şi Belgia.
Pe de altă parte, tot conform cifrelor statistice, Doljul are o valoare a PIB-ului de 5,39 miliarde euro, ceea ce îl plasează în primele 10 judeţe din ţară.
Cu toate acestea, la nivel naţional România continuă să fie pe primul loc în UE la rata riscului de sărăcie, iar Doljul între judeţele fruntaşe la şomaj (8,8%) şi campion la numărul persoanelor care primesc ajutor social (14.462).
De asemenea, suntem ţara în care 42,6% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de deprivare materială/sărăcie, în vreme ce media europenă e mult în spate la 12,8%.
Toate aceste date ne arată cel puţin două lucruri clare. În primul rând, că e loc de mult mai bine în transferul creşterii economice în buzunarele românilor, în calitatea vieţii lor. În al doilea rând, că trebuie să regândim modul în care vom înţelege să încurajăm munca şi modul în care putem construi o dezvoltare mai echilibrată a regiunilor ţării.
De aceea, perioada a doua a mandatului Coaliţiei PSD-ALDE trebuie să se concentreze pe o creştere consolidată a economiei care să se regăsească în creşterea veniturilor şi în dezvoltarea armonioasă a ţării.
Multiplicarea investiţiilor străine directe, implicarea statului în câteva proiecte mari de dezvoltare economică în perioada imediat următoare, reducerea majoră a deficitului la pensii, creşterea ratei de colectare la bugetul de stat, creşterea ratei de absorbţie a banilor europeni sunt elemente care vor concura la menţinerea unui ritm bun al economiei şi la realizarea pe această bază a celor enunţate mai sus.
Condiţie esenţială pentru crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, pentru creşterea salariilor şi a pensiilor. Din această perspectivă, ideea dublării pensiilor în euro a punctului de pensie până la sfârşitul lui 2020 trebuie privită ca o posibilitate realistă.
În general, în perioada următoare atenţia faţă de pensionari trebuie să fie o temă principală alături de încurajarea tinerilor să aleagă România ca destinaţie pentru profesia şi viaţa lor.
Va trebui însă să înţelegem că rezolvarea problemei pensionarilor nu înseamnă exclusiv creşterea punctului de pensie. Servicii medicale adaptate nevoilor unei populaţii îmbătrânite, ridicarea plafonului de venituri până la care pensionarii să beneficieze de medicamente compensate 90%, transport în comun mai sigur şi adaptat nevoilor lor, grija comunităţii pentru seniorii singuri, toate acestea între altele, vor putea creşte gradul de satisfacţie al celor în vârstă.
Aştept cu interes dezbaterea noii Legi a Pensiilor prin care să reaşezăm sistemul pe baze corecte, echitabile pentru toţi cei care au contribuit o viaţă la sistemul public de pensii, dar care să şi încurajeze participarea la Pilonul II care ar putea aduce venituri suplimentare la ieşirea de pe piaţa muncii.
Apropo de lege, susţin de pe acum ideea (promovată de reprezentanţi ai ALDE, dar şi de ministrul muncii) ca perioadele stagiului militar, ale studiilor universitare (facultate, masterat, doctorat) să fie asimilate vechimii în muncă.
Cred că astfel de teme ar trebui să fie pe agenda publică în perioada următoare. Cu siguranţă, încetarea războiului româno-român va ajuta enorm ca acest lucru să se întâmple.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ