Premieră cu votul publicului la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea
Directorul Adrian Roman, ultimul act?

Duminică, 1 iulie, ora 19.00, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea se va vota. Nu este un scrutin politic ci unul artistic. Regizorul Adrian Roman-foto, director (încă) al acestui teatru, pune în scenă spectacolul ”Un duman al poporului” de Henrick Ibsen. O piesă cu o temă de tulburătoare actualitate, și cu un conflict asupra căruia publicul va opina, prin vot, în actul 4. Cine are dreptate? Întâmplător sau nu, acesta ar putea fi ultimul spectacol al lui Roman, în calitate de director la Anton Pann.

0

”Un dușman al poporului”, o luptă între adevăr și interesele politico-economice ale unei comunități
”Am avut demult în cap acest text pentru a-l face ca un spectacol de despărțire de Teatrul Anton Pann. Nu știu exact cum mi-a venit în cap această idee, cred că de multe ori eu m-am simțit ca un dușman al poporului. Este o piesă care vorbește despre niște situații care sunt foarte pertinente și azi. O poveste ce se întâmplă într-un orășel care este și stațiune balneară și în care există doi frați, unul medic, Thomas Stockmann, și altul primar. Primul are ideea de a transforma orașul în stațiune balneară dar fratele său nu respectă proiectul inițial. Doctorul descoperă că apa din acest complex balnear conține bacterii, ceea ce pune sub semnul îndoielii funcționarea acestui complex care susține întregul oraș. Este un adevăr pe care-l descoperă. De aici, apare o luptă mai veche între cei doi frați care sesizează că a face publică această informație va distruge complexul balnear și orașul. Este o luptă între adevăr și interesele politice și economice ale unei localități. Poate fi și o poveste despre perversitatea adevărului pentru că uneori adevărul poate face rău. Nu poate face numai bine. ”, a declarat Adrian Roman, la conferința de presă dedicată acestei premiere. Distribuția: Dan Pughineanu în rolul lui Tomas, Andrei Cătălin – Peter, Nicole Burlacu – Katrine, Hovstad – Andrei Brădean, Ana Șușca – Billing, Tavi Costin – Morten Kiil și Alexandru Beteringhe în rolul lui Aslaksen.

Note slabe la prima probă, CJ Vâlcea anunță reluarea concursului
Întâmplător sau nu, acesta ar putea fi ultimul spectacol al lui Roman, în calitate de director și de regizor al Teatrului Anton Pann. La evaluarea de luna trecută, Roman, manager de aproape 20 de ani al acestei instituții, a obținut 8.50, cu 50 de sutimi sub nota 9, care i-ar fi permis continuarea mandatului. Însă la concursul organizat ulterior, niciunul dintre cei trei actori candidați nu a reușit punctajul corespunzător(7): Octavian Costin:6,52, Florin Beciu 5,60 și Armand Calotă 3,97. Consiliul Județean Vâlcea a anunat că, potrivit regulamentului, va organiza un nou concurs în termen de 30 de zile.

”Este puțin ciudat că toți membrii comisiei au dat aceeași notă la evaluare”
”Nu știu dacă mă voi înscrie la un viitor concurs. Nu exclud nimic. Dar…probabil, nu mă voi înscrie. Nu este o chestiune de orgoliu. După aproape 19-20 de ani de management la Teatrul Anton Pann, cu rezultatele pe care le-am obținut, anul acesta a avut loc o evaluare a mea. Dacă la evaluare, primești o notă peste 9, poți propune un nou proiect de management și poți continua activitatea ta care este apreciată. Dacă primești o notă mai mică, managementul este considerat mediocru. Adică, băi băiatule, te crezi tu bun dar poate fi altul și mai bun decât tine! Deci facem concurs că poate găsim alții mai buni (…). Este puțin ciudat că toți membrii comisiei au dat aceeași notă, pentru că o notă este o medie a 30 de note, fiecare punct din lucrare se punctează, e foarte greu să dea ceva așa rotund. A fost o unanimitate. Am acceptat această notă și îmi văd de treaba mea (…), a mai spus Roman.

Mai multe spectacole elitiste, mai puține de tip ”Tanța și Costel”
”Nu îmi doresc să fiu manager al Teatrului Anton Pann veșnic! Să fiu depus aici, în foaier! Îmi doresc ca o linie artistică a teatrului să poată fi continuată pentru ca actorii să aibă o continuitate în demersul lor artistic. Ei au venit aici ,în principal, pentru un crez artistic, pentru un anumit tip de spectacole care se făceau aici, pentru anumiți regizori care veneau să lucreze la Teatrul Anton Pann. Demersul nostru a fost de a fi un teatru european, cu spectacole care se jucau, de pildă, într-o seară, la Râmnicu Vâlcea, la Anton Pann, în aceeași seară, să se fi jucat la Londra, la Apollo. Ne-am dorit să nu fim un teatru de provincie. Suntem un teatru din provincie dar nu de provincie care să facă spectacolașe călduțe, confortabile pentru tot poporul să se amuze. Facem și astel de spectacole. Acum suntem în repetiții pentru publicul larg cu „Tanța și Costel” după Ion Băieșu. Linia noastră principală este de a ataca texte foarte bune, foarte recente, probleme mai puțin explorate, mai dure, mai tabu din lumea noastră. Acolo este locul unde am atacat și am deschis publicului spectator opțiunea de a vedea și de a judeca situații în care este pusă societatea și omul de azi.„ a mai opinat Adrian Roman.

Noi semnificații
Date fiind împrejurările acestei premiere, ” Un dușman al poporului” poate dobândi noi semnificații. Iar votul publicului din actul 4, noi valențe. Ce va învinge?

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ