Moţiunea de autocenzură

0

Este dreptul inatacabil al Opoziţiei (oricum s-ar chema ea) să depună o moţiune de cenzură la adresa Guvernului (oricare ar fi el).
Moţiunea de cenzură este un instrument democratic prin care un guvern poate fi demis dacă argumentele oferite de autorii moţiunii întrunesc majoritatea parlamentară cerută de prevederile constituţionale.
Între aceste argumente ar trebui să îşi facă loc, însă, nu doar critica guvernului, ci şi alternativa propusă de ”cenzorii” guvernului pentru ca interesul public să fie mai bine slujit.
În cazul moţiunii PNL-USR critica guvernului e una măruntă, cu argumente care ţin de formă mai mult decât de fond, iar alternativa lipseşte cu desăvârşire.
Retorica lui Jos Guvernul nu e însoţită de nicio idee cât de cât coerentă despre ceea ce vor aceşti politicieni să pună în loc. Ce fel de guvern? Cu ce miniştri? Cu ce program de guvernare?
Nimic în afara pretenţiei domnului Orban de a fi premier, o pretenţie nu doar nelegitimata de votul popular, dar inacceptabilă nici chiar pentru aliaţii PNL.
În aceste condiţii, raţiunea unei astfel de moţiuni este una mai degrabă politicianistă decât una menită să servească interesul public.
Iar când vine vorba de maniera în care PNL-USR vrea să pună presiune în ziua votării moţiunii, aceasta chiar nu are nicio legătură cu raţiunea. Dimpotrivă, este un demers iresponsabil să faci apel la oameni să renunţe la ziua lor de muncă pentru a veni la Parlament să forţeze prin proteste adoptarea moţiunii!
Nu acesta este modul în care funcţionează o democraţie, prin presiunea străzii, ci prin dezbatere şi vot în forurile prevăzute de Constituţie. Instigarea la ură nu este instrument democratic, domnilor din PNL-USR! Crearea de rupturi în societate nu ţine loc de politici publice menite să favorizeze calitatea vieţii. Legitimitatea nu se câştigă prin decibeli, ci prin votul democratic.
În concluzie, privind la cele menţionate mai sus, cred că PNL şi USR ar trebui să se gândească mai degrabă la o moţiune de autocenzură!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ