De la scutiri de impozite, la subvenţii şi, mai ales, un acces mai facil la proiectele cu finanţare europeană, acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care ar putea beneficia producătorii doljeni care activează în sectorul legume-fructe și vie-vin dacă ar alege să se asocieze în cooperative ori grupuri de producători. Pentru asta, producătorii trebuie să depășească barierele mentale și temerile întipărite adânc în memoria colectivă determinate de cuvântul „cooperativă“ şi ce-a însemnat acesta până în 1989.
„Am început această campanie de informare deoarece este foarte important pentru toată lumea să înţeleagă că producătorii trebuie să se asocieze. Este extrem de important deoarece este mult mai ușor să punem mâna pe proiecte cu finanțare europeană. Sunt foarte multe posibilități în acest sens și este păcat să nu profităm. Sunt subvenții, sunt măsuri care ajută pe linia dezvoltării. Subvenționăm chiar și poliție de asigurare. Oamenii trebuie să înțeleagă asta şi să treacă de acele bariere mentale și să se asocieze în cooperative, în grupuri de producători. Avantajele sunt foarte multe“, a declarat directorului general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Constantin Bîrcă.
Despre avantajele care vin odată cu asocierea producătorilor a vorbit şi reprezentantul MADR, Cristina Fabian, care a menţionat că, la nivelul Doljul, există 11 cooperative. „În județul Dolj lucrurile s-au mișcat destul de încet, dar, totuși vorbim la ora actuală despre 11 cooperative. Dintre acestea, opt sunt funcționale și trei în curs de organizare. În ceea ce privește avantajul acestor cooperative, în primul rând este cel ce ține de latura fiscală. Vorbim despre scutiri la plata impozitelor și a anumitor taxe. Totodată, le este mult mai ușor să acceseze fonduri și, de asemenea, să nu uităm de accesul pe piață. Chiar zilele trecute am discutat la Minister despre problema cu marile lanțuri de magazine. Mai exact, s-a adus în atenție faptul că acestea nu preiau marfa producătorilor. Vă asigur că Ministerul Agriculturii face tot posibilul în a facilita această legătură. În urma discuțiilor avem promisiuni de la supermarket-uri că vor prelua marfa și mă refer acum la tomate, pentru că aici este o mare problemă”, a afirmat Cristiana Fabian.
Accesul în supermarket-uri, imposibil pentru producătorii care nu se asociază
La rândul său, Adrian Popa, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, a ţinut să precizeze că producătorii trebuie să înțeleagă că munca pe cont propriu, pe suprafețe mici de teren, nu se mai justifică, iar accesul în supermarket-uri este dificil, dacă nu chiar imposibil în lipsa unei asocieri. „Agricultura din județul Dolj este mult mai puternică decât o arată cifrele. Suntem în forță, iar această forță o menținem și o transmitem mai departe dacă noi, cei care reprezentăm instituțiile statutului, asigurăm buna funcționare a programelor. Aşa cum s-a spus deja, la nivelul județului Dolj sunt 11 cooperative, opt funcționale și trei în lucru. În luna august vom avea și primul grup de producători. Din nefericire, relația cu marile lanțuri de magazine este o mare problemă. Chiar dacă, în Dolj, avem supraproducție de tomate, de exemplu, legătura cu supermarket-urile este deficitară“, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.
APIA Dolj: 99,85% dintre fermierii care au depus solicitări de finanțare și-au primit banii
Prezent la eveniment, directorulul APIA Dolj, Sorin Răducan, a precizat că
Ministerul Agriculturii a eliminat în ultimii ani problemele legate de subvenţii, care ajung acum la timp în conturile fermierilor. „99,85% dintre fermierii care au depus solicitări de finanțare și-au primit deja banii. Mai sunt foarte puține dosare în lucru, mici aspecte de clarificat, dar totul se va rezolva. Avem 36.000 de cereri venite, situându-ne pe locul al II-lea pe țară, din acest punct de vedere, iar ca suprafață ocupăm locul al IV-lea, după Timiș, Constanța și Teleorman”, a precizat Răducan.
Prioteasa: APIA aduce în Dolj peste 100 de milioane de euro anual
La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a vorbit despre potenţialul aricol al Doljului, dar şi despre importanţa APIA pentru fermierii doljeni. „Ne-a făcut o deosebită plăcere să fim gazdele unui eveniment deosebit, organizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un eveniment care s-a bucurat de prezența directorului general adjunct al APIA Constantin Bîrcă, a directorului executiv al Centrului Județean Dolj al APIA, Sorin Răducan, precum și a numeroși primari, reprezentanți ai administrației publice locale și întreprinzători.
APIA este o instituție foarte importantă, care aduce anual, numai în Dolj, aproximativ 100 de milioane de euro, sumă pusă la dispoziția fermierilor. Județul nostru are un potențial agricol semnificativ, un potențial care nu este însă îndeajuns exploatat. Mă bucur că putem scoate în evidență aceste forme de asociere între fermieri, care, este adevărat, sunt apariții încă timide în Dolj, dar ne așteptăm ca în acest sector să vedem o dezvoltare mai accentuată în perioada următoare. Am dorit ca prin prezența noastră la această întâlnire să transmitem un semnal de susținere, de disponibilitate pentru colaborare și pentru sprijinirea inițiativelor în acest domeniu“, a afirmat Prioteasa.