Primarul Craiovei sare în barca ISU pentru a scăpa de inundaţii

În weekend-ul trecut, în vreme ce peste Bucureşti se revărsase o mare de susţinători ai PSD, peste Craiova se adunaseră nori negri de furtună. Odată cu ei a venit însă şi ploaia care a transformat rapid numeroase zone din oraş în lacuri de acumulare. Aşa se face că reţelele de socializare s-au umplut rapid de imagini şi filmuleţe care mai de care mai sugestive. Situaţia nu pare să-i fi căzut bine primarului Craiovei, Mihail Genoiu, care a decis să ia măsuri.

0

„Având în vedere că, sâmbătă (9 iunie – n.red.), orașul Craiova s-a confruntat cu o situație rar întâlnită în privința debitului care s-a vărsat în urma ploii de la ora 18.00, am constatat că anumite zone care până acum nu au avut de-a face cu blocaje în urma ploilor – cum a fost pasajul de la Electroputere – au fost afectate. De aceea am solicitat prefectului județului să avem un comandament în privința modului cum se intervine în situațiile de ploi și calamități din punct de vedere al căderilor masive de ploaie”, a declarat Mihail Genoiu, care a adăugat că, începând de marți, 13 iunie, Craiova a intrat sub atenționare de cod galben de inundații, care se poate transforma însă oricând în codul portocaliu. „În cazul în care codul este portocaliu, am stabilit modul cum se va lucra, pentru că aici pot să apară situații care ne scapă de sub control. Codul galben poate să apară cu precipitații pe care, în mod normal, canalizările orașului Craiova să le preia, dar există și posibilitatea ca, local, pe zone relativ restrânse, precipitațiile să fie mult mai mari decât sunt anunțate în codul galben. Practic, pe zona respectivă să nu fie cod galben, ci să fie un cod portocaliu și, pentru aceste situații, s-a stabilit o procedură. S-a creat un grup de comunicare pe care îl va coordona Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar care va fi corelat cu telefonul cetățeanului. În situațiile de inundații locale, cum au fost blocajele de pasaje, acestea vor fi transmise, concomitent, tuturor celor care sunt implicați, inclusiv Compania de Apă, care va avea permanență pentru intervenție. Asta înseamnă că, în fiecare zi, în fiecare minut, indiferent că e sâmbătă sau duminică sau este după program, noaptea, va avea echipe să intervină. Astfel de echipe vor avea și cei de la ISU. Poliția Locală Craiova va verifica informațiile trimise de cetățeni pe 112, în zonele în care se transmit aceste informații, și va confirma dacă sunt reale sau nu”, a mai spus primarul Craiovei.

Canalizarea oraşului, pusă la încercare de ploile abundente căzute într-un interval scurt de timp
Primarul Genoiu a explicat faptul că sistemul de canalizare al oraşului poate să preia un debit ridicat, însă este depăşit în momentul în care cad cantităţi mari de apă într-un interval foarte scurt.. „Canalizarea orașului poate să preia un debit de 40%, dar dacă este calculat pe perioada unei ploi de o oră și se adună în 20 de minute, deja este o problemă. În momentul în care debitul apare brusc, canalizarea se închide. Canalizarea are nevoie de un timp de revenire, de refulare, iar timpul acesta este foarte scurt, în ultima perioadă. Ce m-a determinat să facem acest comandament este faptul că nu am avut până acum probleme cu pasajul de la Electroputere“, a precizat edilul.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ