Mintea cea de pe urmă

0

„Dă, Doamne, mintea românului cea de pe urmă!” – spune o dreaptă vorbă românească.
Frământările de pe scena politică revendică, mai mult decât oricând, acest apel de conştiinţă izvorât din înţelepciunea noastră populară.
Nimic nu poate fi mai rău pentru societate şi economie decât subminarea/punerea sub un mare semn de întrebare a echilibrului şi separaţiei puterilor în stat. Mai cu seamă, atunci când însuşi Preşedintele ca şi garant al Constituţiei exprimă rezerve majore asupra deciziilor Curţii Constituţionale, instituţia-cheie a oricărui stat de drept.
Deciziile Curţii Constituţionale a României sunt valabile pentru orice cetăţean al României, iar Preşedintele este şi el un cetăţean al acestei ţări. Mai mult, una dintre principalele atribuţii ale preşedintelui este să vegheze la respectarea Constituţiei. Mă întreb cum poate Preşedintele să îşi îndeplinească această atribuţie, din momentul în care ar refuza să aplice o decizie a CCR?!
Şeful statului a anunţat că va exprima decizia abia după anunţarea motivării de către Curte. Indiferent de motivare, Preşedintele nu are de făcut decât un singur lucru: să respecte decizia Curţii Constituţionale. Asta, dacă nu doreşte să dinamiteze şi aşa fragilul echilibru din societatea noastră.
Sper ca divinitatea, dacă nu respectul pentru democraţie şi statul de drept, să dea domnului Iohannis mintea cea de pe urmă a românului şi să procedeze în consecinţă.
Nerespectând decizia Curţii Constituţionale, Preşedintele ar suspenda Constituţia. Suspendând Constituţia, Preşedintele s-ar autosuspenda! Cu toate efectele nefaste ce ar decurge de aici…
Omul politic care este Preşedintele trebuie până la urmă să reflecteze că totuşi Constituţia este deasupra opţiunilor sale politice. Aşa cum este deasupra tuturor opţiunilor noastre politice.
Dacă ţine la România mai mult decât la PNL, domnul Iohannis nu are de ce să ezite în continuare. Agenda de priorităţi a ţării noastre trebuie eliberată de ”cazul Kovesi”.
Mai avem şase luni până la preluarea preşedinţiei Consiliului European. O onoare, dar şi o responsabilitate uriaşă la nivel european.
Cum ar fi ca acest conflict să dureze, să se perpetueze şi să intrăm ca ţară care deţine preşedinţia, în starea politică în care suntem azi?!
Prin urmare, dă-ne, Doamne, mintea românului cea de pe urmă!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ