Adevăr şi reconciliere

0

Încă din toamna trecută am avertizat asupra riscului declanşării procedurii de infringement dacă nu vom prelua în legislaţia românească Directiva Europeană privind prezumţia de nevinovăţie.
Mai mult, în Conferinţa judeţeană ALDE Dolj din martie a.c. am reiterat apelul meu pentru transpunerea Directivei, afişând un banner uriaş cu principalul mesaj al Directivei: ”Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităţilor care ar putea sugera vinovăţia unei persoane înainte de verdictul definitiv”
Deşi paşii procedurali guvernamentali şi legislativi s-au făcut în bună parte, procesul legislativ de transpunere a Directivei a fost blocat de către ”responsabila” opoziţie prin atacarea la CCR a Comisiei speciale în care trebuia dezbătută această directivă.
Din păcate am avut dreptate că se va ajunge aici. Acum trebuie să înţelegem cu toţii, inclusiv cei din opoziţie, că declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement impotriva României este un semnal major, un avertisment dur pentru a stopa abuzurile şi încălcarea drepturilor şi libertatilor cetăţenilor în ţara noastră. Fie şi în ceasul al 12-lea!
Important acum este să evităm, prin transpunerea rapidă a Directivei în legislaţie, aducerea României în faţa Curţii Europene de Justiţie la sesizarea Comisiei Europene.
Nu mai putem amâna joaca de a statul de drept şi nici demantelarea (devoalarea) întregului sistem al ”statului-drepţi”. Trebuie să întrăm intr-o nouă etapă a democraţiei româneşti eliberată de convulsiile, presiunile, tensiunile create de către un sistem bolnav care a îmbolnăvit o întreagă societate. Toţi oamenii politici trebuie să înveţe că principiul prezumţiei de nevinovăţie nu este facultativ şi termenii ca cel de ”penali” trebuie să dispară din vocabular în raport cu oameni care nu au o sentinţă definitivă.
Pentru a putea merge mai departe acesta este momentul în care trebuie făcută curăţenie de fond nu o cosmetizare. Fără răzbunări, fără vendete personale dar cu un simţ integral al responsabilităţii pentru sănătatea ţării noastre.
În acest sens trebuie înţeles şi apelul liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu privind constiturea unei Comisii pentru Adevăr şi Reconciliere.
Activitatea acestei comisii trebuie să pornească de la un principiu fundamental: toti oamenii din justiţie şi servicii care ies public şi oferă informaţii despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Mulţi procurori sau judecători au acţionat sub presiune, nu din proprie iniţiativă. Scopul este să curăţăm sistemul, nu să începem o vânătoare de oameni. Iar curăţenia începe cu prezentarea în spaţiul public a tuturor abuzurilor comise şi a celor care au comis aceste abuzuri.
Consider că Parlamentul, ca for reprezentativ suprem, poate şi trebuie să îşi asume cu mult curaj această misiune de aflare a adevărului.
Acesta este primul pas spre reconciliere.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ