Despre cooperative numai de bine

0

Prejudecata că organizarea agriculturii în cooperative este o treabă comunistă începe uşor, uşor, să fie depăşită. Şi asta este cu adevărat o veste bună.
În ultimele 6 luni, în Dolj au fost înfiinţate 11 cooperative agricole în care sunt câteva sute de fermieri. Încă puţine, ţinând cont de faptul că în judeţ sunt 15.000 de agricultori/fermieri, dar este un mare pas înainte. Oamenii încep să înţeleagă că legea pe care am dat-o este una bună şi ea îi ajută ca munca lor să fie mai rentabilă. Că a produce şi vinde în mod liber, dar organizat, este mult mai bine decât a produce şi a arunca parte din marfă pentru că nu o poţi vinde sau procesa de unul singur.
Formarea grupurilor de producători în aceste cooperative moderne, în care fermierii sunt asociaţi, nu angajaţi, este benefică nu doar din perspectiva negocierilor cu marile magazine, dar şi din cea a centrelor de depozitare şi a unităţilor de procesare.
Legea prevede clar că aceste cooperative agricole beneficiază de scutiri de taxe şi impozite timp de cinci ani. Mai mult, Guvernul României şi Uniunea Europeană alocă bani serioşi pentru producţia necomercializată, adică oamenii primesc bani pentru producţia pe care până acum o aruncau. Totodată, cooperativele le oferă posibilitatea membrilor să cumpere sămânţă la preţuri avantajoase (reduceri de până la 40 la sută).
Aceste rânduri se vor un nou apel către agricultori să aleagă această formă mai eficientă de organizare.
Un lucru deloc de neglijat pe care vreau să-l aduc în atenţie. Începând cu 2020, cadrul general de politici agricole în Uniunea Europeană va cunoaşte modificări importante, iar banii europeni vor fi alocaţi în special grupurilor de producători, cooperativelor formate prin liberă asociere.
Prin urmare, acesta este viitorul şi sper ca agricultorul doljean să vină în întâmpinarea lui. Respectându-şi astfel mai mult munca şi preţuindu-şi mai mult interesele sale legitime.

PS. De luat în considerare faptul că a luat fiinţă acum două luni Uniunea Naţională a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată (UNCAPI).
Această organizaţie profesională are scopul de a ajuta cooperativele şi producătorii agricoli să evite intermediarii, să ajungă mai uşor cu produsele lor pe rafturile supermarketurilor, dar şi să treacă de la producţie la procesare, punând la dispoziţia fermierilor fabrici de procesare, abatorizare, depozite de colectare a legumelor şi fructelor, fabrici de conservare etc.
UNCAPI va înfiinţa filiale teritoriale în toate judeţele din România şi va fi o prezenţă activă în toate structurile de dialog social la nivelul prefecturilor, Ministerului Agriculturii, Guvernului şi Parlamentului.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ