Deputatul Daniela Oteşanu: Voluntarii ISU ar putea beneficia de aceleaşi drepturi ca angajaţii inspectoratelor

Deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteşanu, a declarat că voluntarii angajaţi pe bază de contract la inspectoratele de situaţii de urgenţă ar putea beneficia de aceeaşi indemnizaţie şi aceleaşi condiţii ca angajaţii inspectoratelor.

0

Proiectul de lege al cărui cosemnatar este şi parlamentarul vâlcean a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, unde a primit până în prezent avizul a două comisii din cele cinci.

Mai multe acte normative propuse pentru modificare
”Este vorba despre asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi indemnizaţia pentru cei care au suferit un accident de muncă pe perioada unei intervenţii. Sumele vor fi date doar pe perioada în care voluntarii participă la acţiunile ISU. Voluntarii ISU pot suferi oricând accidente care pot duce la invalidităţi, temporare sau permanente, sau chiar situaţii de pierderi de vieţi omeneşti. Prin urmare, se propune modificarea OG 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, prin adăugarea a două alienate: “În timpul desfăşurării activităţii în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare, pe perioada participării la intervenţii, voluntarii beneficiază de drepturile profesioniştilor în domeniu, cu excepţia drepturior salariale. În caz de accident suferit în timpul intervenţiei de urgenţă, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 5 alin. (1) lit. e) şi art. 331 din Legea nr. 346/2002”, a precizat Daniela Oteşanu.
Potrivit acesteia, se are în vedere modificarea Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Se introduce art. 331: “În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. e) care au suferit un accident de muncă în timpul intervenţiei în situaţii de urgenţă, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se acordă şi se plăteşte de către casele teritoriale de pensii din fondurile cu această destinaţie”. Ultimul act normativ ce va fi modificat prin acest proiect este Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006. Art. 30, alin. (1), lit. d) va fi: “Accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru salvarea de vieţi omeneşti, precum şi accidentul suferit în timpul intervenţiei de urgenţă, pe durata efectuării serviciului de voluntariat organizat conform prevederilor legale”, a precizat Daniela Oteşanu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ