Învârteli cu TVA deductibil
Ştabi din Vâlcea şi Olt, trimişi în judecată de DNA

Colonelul Constantin Pop, fost şef al Jandarmeriei Vâlcea şi al Corpului Gardienilor Publici Vâlcea, în prezent proprietar al firmei SC Gardienii SRL, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Alături de Pop au mai fost deferiţi justiţiei şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, Florin Diaconescu împreună cu mai mulţi subordonaţi, sub acuza creării unui prejudiciu de aproape 9 milioane de lei. SC Gardienii SRL, firmă de pază, a fost creată în 2005 şi de-a lungul timpului a desfăşurat activităţi specifice în mai multe judeţe.

0

Potrivit DNA, Florin Diaconescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la favorizarea făptuitorului. Alături de el au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghiţa Prunişoară, la data faptelor consilier superior cu atribuţii de control în cadrul AJFP Olt, Cristian Chirilă Ţugulan, adjunct al şefului AJFP Olt, şi Adrian Claudiu Bodescu, şef Serviciu Inspecţie Fiscală. Au mai fost trimişi în judecată managerul, reprezentantul şi contabilul SC Gardienii SRL, precum şi societatea ca persoană juridică, sub acuza de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cum s-a sustras Gardienii SRL de la plata sumei de 8.783.367 lei, potrivit DNA
„În perioada ianuarie 2009 – august 2014, SC Gardienii SRL, a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Pop Constantin, nu şi-a îndeplinit obligaţiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic. La comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au participat efectiv şi inculpatele Miroiu Elena (contabil) şi Sefter Luminiţa (manager financiar până în luna iunie 2012). Concret, în toată perioada menţionată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidenţiate la rubrica TVA deductibil sume mai mari decât cele susţinute de documentele de evidenţă primară (facturi de achiziţie de bunuri şi servicii de pe teritoriul naţional) înregistrate în evidenţa contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societăţii comerciale, cu consecinţa micşorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, se arată în comunicatul DNA.

O angajată a DGFP Olt, acuzată că a coordonat şi girat infracţiunea
Activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv şi girată de către inculpata Prunişoară Gheorghiţa, deşi exista o incompatibilitate evidentă cu funcţia publică pe care o deţinea – consilier superior cu atribuţii de control în cadrul DGFP Olt – Activitatea de Inspecţie Fiscală, se mai menţionează în documentul citat.
„Pentru «serviciile» sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunişoară Gheorghiţa a pretins şi primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei”, susţine DNA.
Banii primiţi drept mită de către Prunişoară Gheorghiţa au fost justificaţi în evidenţa contabilă de Pop Constantin prin achiziţii lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăţi comerciale, ce aparţineau unor persoane apropiate inculpatei. Banii remişi în realitate inculpatei Prunişoară Gheorghiţa cu titlul de mită/cumpărare de influenţă au fost utilizaţi din dispoziţia acesteia pentru achiziţionarea unui apartament în municipiul Bucureşti (în valoare de 153.000 de euro)”, conform procurorilor Anticorupţie.

În 2013, Constantin Pop a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare
Pop nu se află la primele probleme cu legea. În 2013, în calitate de şef al Corpului Gardienilor Publici Vâlcea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani. Motivul: săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul. Atunci, el a fost acuzat că a fraudat bugetul Consiliului Judeţean Vâlcea, prin operaţiuni de compensare nelegale, cu peste 19,4 miliarde de lei vechi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ