luni, martie 24, 2025

Cine aruncă cu piatra în geam?

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Conform prestigioasei publicaţii Financial Times, Comisia Europeană ia în calcul să redirecţioneze fonduri de coeziune de zeci de miliarde de euro, de care beneficiază state central şi est-europene, spre ţări afectate de crize financiare, precum Grecia şi Spania. Culmea, tocmai spre state (vezi Spania – 3,1%) care depăşesc ţinta de deficit bugetar de 3% (stabilită prin Tratatul de la Maastricht), atât de invocată în cazul României în ultimul an şi nu numai.
Se pare că nu mai departe de luna mai, această măsură urmează să fie prezentată ca parte a Proiectului de Buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, marcând reconfigurarea semnificativă a politicilor de coeziune în valoare de 350 de miliarde de euro.
Comisia Europeană vrea astfel să pună capăt practicii acordării fondurilor de coeziune doar pe baza cuantumului Produsului Intern Brut, introducând criterii noi precum: rata şomajului în rândul tinerilor, starea educaţiei, situaţia mediului, numărul de imigranţi extracomunitari şi dezvoltarea inovaţiilor, dar şi gradul de respectare a principiilor statului de drept (?!).
Cred că acest demers într-un moment şi aşa dificil pentru Proiectul European riscă sa creeze tensiuni suplimentare mari între statele membre şi o nouă falie între ţările mai vechi şi mai noi din Uniune.
România respectă regulile jocului la nivel european. Ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am luat în faţa partenerilor europeni. Suntem nu doar beneficiar, ci şi contributor la bugetul Uniunii.
Legarea fondurilor de alte elemente ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Ce mai rămâne din fundamentul solidarităţii şi asigurarea convergenţei între economiile statelor membre?! Convergenţa nu este o operă de caritate a ţărilor dezvoltate pentru cele din Est, ci o necesitate obiectivă pentru a asigura coeziunea şi reuşita astfel a Proiectului European.
Ce mai rămâne din visul părinţilor fondatori ai Europei Unite, dacă în numele accelerării procesului de integrare se creează premise pentru mai puţină integrare?!
Se anunţă vremuri interesante pentru UE, dar vorba unui înţelept chinez: ”să ne ferească cel de sus de vremuri interesante”.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Prezență de peste 86 la sută la prima probă a simulării BAC-ului

Reprezentanții ISJ Dolj se declară satisfăcuți de prezența elevilor la proba de lImba Română din cadrul simulării Examenului Național...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI